При Каховській районній державній адміністрації провели засідання постійної комісії з питань ТЕБ та НС

Питання про стан санітарно-епідеміологічної ситуації на території  Каховського району було розглянуте на засіданні постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки  та надзвичайних ситуацій при районній державній адміністрації.

З інформацією виступила в. о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Каховському районі Шелест Ганна Олексіївна. Вона повідомила, що протягом 2017 року в Каховському районі спалахів інфекційних захворювань та масових харчових отруєнь не зареєстровано.

Запорукою благополучної епідемічної ситуації є надійне   водопостачання сільських населених пунктів якісною та безпечною питною водою.

 Водопостачання в районі  здійснюється із 105 артезіанських свердловин.  із них лише в 37 свердловинах вода відповідає санітарно – гігієнічним вимогам  по сольовому складу.

Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»  питна вода – це харчовий продукт,  об’єкти водопостачання являються операторами ринку харчових продуктів.     Станом на 29.05.2017 року в районі вже зареєстровано 18 об’єктів водопостачання в 11 сільських радах, як оператори ринку з первинного виробництва харчових продуктів.   

Лише в 17 населених пунктах питна вода подається в мережу цілодобово,  а в   27 населених пунктах питна вода подається в мережу за графіком.  

Проблемними питаннями  в забезпечені населення району доброякісною питною водою  залишаються: зношений стан  близько  100 км водопровідних мереж.       

При проведені рейдових перевірок перед відкриттям пришкільних таборів були відібрані 22 проби питної води (в порядку моніторингу ДУ «ХОЛЦ»)   з харчоблоків лише тих ЗОШ, де планувалось відкриття таборів. За результатами лабораторних досліджень усі проби є безпечними в епідеміологічному відношенні, але у 13 ЗОШ не відповідають  якісним показникам за сольовим складом (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Це села: Дмитрівка, Червоний Перекоп, Федорівка, Архангельська Слобода, Дудчине, Тавричанка, Кам׳янка, Новокам׳янка, Коробки, Заозерне,   Мар׳янівка, Чорноморівка, Богданівка.  

В даних населених пунктах необхідно в перспективі вивчати питання щодо встановлення станцій доочистки води, щоб забезпечити якісною питною водою хоча б об’єкти соціальної сфери.

На комісії прийнято рішення активізувати роботу сільських голів та  сількомунгоспів  по виготовленню «Технологічних регламентів з виробництва питної води» та направити їх на проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

Управління Держпродспоживслужби в Каховському районі продовжує надавати органам самоврядування інформаційну підтримку, проводить роз’яснювальну роботу та в межах повноважень вимагає від посадових осіб привести об’єкти водопостачання у відповідність до вимог чинного законодавства.