При Іванівській районній державній адміністрації провели засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

     Питання про скасування карантинних обмежень, які діяли на території смт Іванівка та с. Шотівка після зняття карантину по африканській чумі свиней було розглянуто на засіданні державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації.

     З інформацією виступила в. о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Іванівському районі Онуфрієнко Аліна Віталіївна. Вона повідомила, що протягом всіх карантинних обмежень и по теперішній час до районної служби не надходило жодного повідомлення від громадян щодо падежу свиней. Наразі в районі налічується близько 617 голів свиней, в тому числі в господарстві ПСГП «Південне» – 137 голів.

     В квітня 2017 року набрала чинності нова Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 року № 111. Згідно розділу VІІ п. 3 передбачені обмеження щодо розведення свиней лише в особистому селянському господарстві, де було зареєстровано випадки АЧС, а саме ОСГ Потєхіна С.В. Таким чином в даному господарстві дозволяється розведення свиней через 6 місяців після зняття карантину з дотриманням необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

     Обмеження що на разі діяли в зоні захисту, де входили два населених пункти смт Іванівка та с. Шотівка не передбачені діючою інструкцією та потребують скасування.

Таким чином громадяни вказаних населених пунктів, які бажають почати утримувати свиней, можуть реєструвати своє господарство та завозити нове поголів’я тільки з благополучних господарств та з подальшою обов’язковою ідентифікацією, яку наразі проводять спеціалісти районної державної лікарні ветеринарної медицини.

    На комісії прийнято рішення скасувати карантинні обмеження, які діяли на території смт Іванівка та с. Шотівка після зняття карантину по африканській чумі свиней, які встановлювалися на строк 6 місяців згідно раніше прийнятих рішень районної державної протиепізоотичної комісії, в зв’язку набуттям чинності нової Інструкції.

    Управління Держпродспоживслужби в Іванівському районі та Іванівська районна державна лікарні ветеринарної медицини продовжує проводити роз’яснювальну роботу щодо профілактики та небезпеки африканської чуми свиней, та порядку реєстрації свинопоголів’я, ідентифікації та недопущення безконтрольного переміщення домашніх тварин.