Звіт сектору контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за 2019 рік

Сектор контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області протягом 2019 року здійснив 31 захід контролю в частині порушень законодавства про ціни та ціноутворення, в тому числі 14 планових перевірок, 17 – за скаргами споживачів.

13осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Винесено 12 рішень про застосування адміністративно – господарських санкцій.

Накладені штрафи на 268 тис.грн., в тому числі застосовані адміністративно-господарські санкції на 143 тис.грн., накладені штрафи на посадових осіб майже на 4 тис. грн. Видано 9 приписів по здійсненню перерахунків споживачам та повернення їм коштів за комунальні послуги на 137 тис.грн. За рік попереджені обрахування споживачів на 266 тис. грн. Штрафні санкції, що були накладені на винуватців,добровільно сплачені ними в повному обсязі, здійснені перерахунки,кошти повернуті споживачам.

За результатами розгляду звернень громадян щодо порушення законодавства про ціни та ціноутворення сектор контролю за регульованими цінами надав 36 письмових роз’яснень. В більшості скарг громадяни висловлюють незадоволення формуванням тарифів на житлово – комунальні послуги (водопостачання та водовідведення, теплопостачання, поводження з побутовими відходами), а такожна якість послуг перевезення пасажирів тролейбусом та маршрутними таксі, та завищенням цін на ліки у аптечних закладах області. Для розгляду цих скарг були проведені позапланові перевірки.

Проводилися засідання круглого столу з питань формування та застосування регульованих тарифів на житлово – комунальні послуги за участюкерівників підприємств, що надають ці послуги на території Херсонської області.Відбулися спільні інформаційні заходи із керівниками аптечних закладів, котрі приймають участь у програмі «Доступні ліки». Спеціалісти сектору контролю за регульованими цінами провели ряд зустрічейіз громадянами м. Херсона та області.