Паспорт для улюбленця: де та як оформити?

Коли у вас з’являється чотирилапий друг, то варто потурбуватись не лише про його комфорт у новій оселі. А й про оформлення ветеринарного паспорту.

?Коли видається документ?
Ветеринарний паспорт оформлюють при першій вакцинації цуценя чи кошеня, заповнюється документ ветеринарним лікарем.
Ветеринарний паспорт містить дані про тварину (кличка, дата народження, порода, стать, забарвлення шерсті, особливі прикмети, наприклад, клеймо, номер електронного чіпу тощо) та його власника (ПІБ, адреса, контактний телефон).

Надалі у паспорт вносять дані про проведені щеплення.

?Де отримати паспорт для улюбленця?
Наразі українські та закордонні паспорти для тварин можуть видавати лише державні ветеринарні клініки. Така постанова була прийнята ще у 2017 році. На перехідний період господарям тварин давався певний час. Але вже з 1 липня 2019 року всі паспорти невстановленого зразка при перетині державного кордону не братимуться до уваги. Без документу ви не зможете подорожувати зі своїм улюбленцем залізничним, авіа чи автобусним транспортом навіть у межах України.

Розмір плати за його надання затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641 та складає 51 грн. 29 коп. Додатково оплачуються 74,82 грн за послуги лікаря ветеринарної медицини та клінічний огляд тварини.

У Херсоні отримати такий паспорт можна в Херсонській міській державній лікарні ветеринарної медицини за адресою: м.Херсон, вул.Гагаріна, 84.

?Що робити людям, які мають ветпаспорти видані приватними клініками ?
Такі паспорти підлягають обов’язковій заміні. Старий паспорт в них залишиться, але необхідно оформити новий паспорт.

Єдина форма бланку ветеринарно-санітарного паспорта на домашню тварину (домашні тварини – коти, собаки) затверджена наказом Мінагрополітики від 26.10.2017№578, яким були внесені зміни до Правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їх обліку (наказ Мінагрополітики від 01.08.2014 №288).

Так, згідно з наказом Мінагрополітики, підставою для оформлення ветеринарно- санітарного паспорта є:
– клінічний огляд тварини;
– наявність відповідних діагностичних досліджень та профілактично-лікувальних обробок, включаючи щеплення проти сказу.

Усього за 2020 рік Херсонська міська державна лікарня ветеринарної медицини надала послуги з видачі (це адміністративна послуга) 732 ветеринарних паспортів, з яких 207 на котів та 524 на собак. Також один ветеринарний паспорт оформили на вовчицю.

На фото: ветеринарний паспорт встановленого зразка.