Облік чисельності пернатої дичини на території Нововоронцовської громади

З  29 січня по 02 лютого  2021 року  за зверненнями керівників мисливських господарств Нововоронцовської РОУТМР та ДП”Великоолександрівське ЛМГ”  фахівцями  Нововоронцовської районної державної лікарні ветеринарної медицини прийнято участь у проведенні зимового обліку мисливської фауни.

Облік пернатої дичини є обов’язковим для усіх користувачів мисливських угідь та проводиться з метою уточнення чисельності та  шляхів можливої міграції диких перелітних птахів.

Під час заходу проведено роз’яснювальну роботу серед мисливців з питань профілактики щодо африканської чуми свиней, сказу тварин та грипу птиці, небезпеки виникнення захворювань серед диких та домашніх тварин, ознайомлено з  заходами щодо недопущення занесення та розповсюдження збудників інфекційних хвороб, профілактичних заходів  щодо грипу птахів та  правилами поводження з побічними  продуктами полювання, дотримання особистої гігієни.

Таксація проводилася методом нагляду, опитування, згону дичини з  берегу Каховського водосховища.

Тримаючи в експлуатації державний мисливський фонд, кожне мисливське господарство може функціонувати лише за умови достовірних оперативних даних про свої ресурси диких мисливських тварин, що перебувають у стані природної волі. Облікові роботи – це обов’язковий  і найбільш  трудомісткий захід у всіх мисливських господарствах незалежно від їх завдань та напрямків. Метою є з’ясування чисельності тварин та їх розміщення на території, в результаті облікових робіт господарство отримує обґрунтовані дані про чисельність тварин на всій території. На основі цих даних проводиться оцінка та планується основна діяльність господарства, встановлюються норми відстрілу та вирішується заборона добування.

Загальна площа мисливських угідь Державного підприємства «Великоолександрівське лісомисливське господарство» становить 41,5тис.га та мисливських угідь Нововоронцовської районної організації УТМР  загальна площа становить  17,7 тис.га (польові).

За результатами проведеної таксації пернатих будуть підготовлені матеріали фактичної їх наявності в угіддях та розраховано кількість, яка можлива для добування під час мисливського сезону.