В літній сезон масово розпочинається торгівля продуктами харчування в невстановлених місцях. Торгівля здійснюється фактично на проїжджій частині вулиць та тротуарах, в підземних переходах, на зеленій зоні. Вулиці та зупинки громадського транспорту перетворені на торгівельні містечка, де проводиться реалізація продуктів харчування, в тому числі, які швидко псуються.
Умови для продажу харчових продуктів на вулицях відсутні. Приватними особами з підлоги, з пристосованих столиків, коробок з-під цитрусових та при відсутності холодильного обладнання реалізуються в нефасованому вигляді (на вагу): молоко та молочні вироби; сире м’ясо, м’ясо птиці, субпродукти та м’ясний фарш, зельци, ліверні та кров’яні ковбаси, риба; кондитерські вироби з кремом; тістечка з м’ясними та овочевими наповнювачами, консерви домашнього приготування.
На одних вагах відпускаються фрукти, корнеплоди з землею та готові до вживання продукти.
У відповідності з чинним законодавством споживач має право вимагати від продавця документи, що підтверджують їх якість та безпеку. На продукти харчування, що реалізуються на вулицях міста документи, які свідчать про безпеку та якість, як правило відсутні.
Продукція тваринного походження не проходить ветеринарно-санітарну експертизу. М’ясо, птиця без клейма, не проводяться дослідження на трихінельоз, фіноз, лептоспіроз і т.д.
Не дотримуються особливі умови, що регламентуються санітарними правилами (при температурі +2+60С) продажу та зберігання продуктів, які швидко псуються, це таких як молочні вироби, м’ясні, кремові кондитерські вироби. Для таких продуктів слід мати холодильне обладнання, термін зберігання їх обмежений. Мікроорганізми харчових отруєнь стійкі до фізичних та хімічних факторів навколишнього середовища. Оптимально температура для їх розмноження +25+37оС, тому в літній період, мікроорганізми в продуктах харчування швидко розмножуються та виділяють токсини. При цьому харчові продукти не змінюють свої органолептичні властивості, смак, запах.
Приватні особи, що реалізують харчові продукти «стихійно», в місцях не узаконеної торгівлі медичний огляд та флюорообстеження не проходять. При цьому вони можуть бути носіями збудників інфекційних хвороб. У продавців на місці реалізації продуктів харчування відсутні умови для дотримання ними правил особистої гігієни.
Враховуючи вищевикладене та з ціллю профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області рекомендує:
– не купувати молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, а також звертати увагу на температурний режим зберігання вказаної продукції в торгівельній мережі;
– перед споживанням піддавати ретельній термічній обробці м’ясні продукти, яйця, рибу;
– не допускати потрапляння збудника до організму шляхом дотримання елементарних вимог: ретельно мити руки з милом після відвідання туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не вживати підозрілі продукти та з вичерпаним терміном споживання;
– зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
– не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
– не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують особливих умов зберігання);
– навчати дітей елементарним правилам особистої гігієни з раннього віку;
– звертати увагу на умови та терміни зберігання продуктів;
– ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
– не допускати мух в житлові приміщення та в приміщення, де зберігаються продукти;
– в літній період не використовувати в їжу майонези, соуси домашнього приготування, а в закладах громадського харчування – власного виробництва;
– при появі перших ознак любого кишкового розладу необхідно негайно звернутися до лікувального закладу;
Дотримання вказаних правил вбереже Вас від захворювань кишковими інфекціями та харчових отруєнь.
Купувати продукти на вулицях – небезпечно!
В літній сезон масово розпочинається торгівля продуктами харчування в невстановлених місцях. Торгівля здійснюється фактично на проїжджій частині вулиць та тротуарах, в підземних переходах, на зеленій зоні. Вулиці та зупинки громадського транспорту перетворені на торгівельні містечка, де проводиться реалізація продуктів харчування, в тому числі, які швидко псуються.
Умови для продажу харчових продуктів на вулицях відсутні. Приватними особами з підлоги, з пристосованих столиків, коробок з-під цитрусових та при відсутності холодильного обладнання реалізуються в нефасованому вигляді (на вагу): молоко та молочні вироби; сире м’ясо, м’ясо птиці, субпродукти та м’ясний фарш, зельци, ліверні та кров’яні ковбаси, риба; кондитерські вироби з кремом; тістечка з м’ясними та овочевими наповнювачами, консерви домашнього приготування.
На одних вагах відпускаються фрукти, корнеплоди з землею та готові до вживання продукти.
У відповідності з чинним законодавством споживач має право вимагати від продавця документи, що підтверджують їх якість та безпеку. На продукти харчування, що реалізуються на вулицях міста документи, які свідчать про безпеку та якість, як правило відсутні.
Продукція тваринного походження не проходить ветеринарно-санітарну експертизу. М’ясо, птиця без клейма, не проводяться дослідження на трихінельоз, фіноз, лептоспіроз і т.д.
Не дотримуються особливі умови, що регламентуються санітарними правилами (при температурі +2+60С) продажу та зберігання продуктів, які швидко псуються, це таких як молочні вироби, м’ясні, кремові кондитерські вироби. Для таких продуктів слід мати холодильне обладнання, термін зберігання їх обмежений. Мікроорганізми харчових отруєнь стійкі до фізичних та хімічних факторів навколишнього середовища. Оптимально температура для їх розмноження +25+37оС, тому в літній період, мікроорганізми в продуктах харчування швидко розмножуються та виділяють токсини. При цьому харчові продукти не змінюють свої органолептичні властивості, смак, запах.
Приватні особи, що реалізують харчові продукти «стихійно», в місцях не узаконеної торгівлі медичний огляд та флюорообстеження не проходять. При цьому вони можуть бути носіями збудників інфекційних хвороб. У продавців на місці реалізації продуктів харчування відсутні умови для дотримання ними правил особистої гігієни.
Враховуючи вищевикладене та з ціллю профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області рекомендує:
– не купувати молочну, м’ясну продукцію та яйця на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, а також звертати увагу на температурний режим зберігання вказаної продукції в торгівельній мережі;
– перед споживанням піддавати ретельній термічній обробці м’ясні продукти, яйця, рибу;
– не допускати потрапляння збудника до організму шляхом дотримання елементарних вимог: ретельно мити руки з милом після відвідання туалету, перед вживанням їжі та її приготуванням;
– не вживати підозрілі продукти та з вичерпаним терміном споживання;
– зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
– не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.
– не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують особливих умов зберігання);
– навчати дітей елементарним правилам особистої гігієни з раннього віку;
– звертати увагу на умови та терміни зберігання продуктів;
– ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
– не допускати мух в житлові приміщення та в приміщення, де зберігаються продукти;
– в літній період не використовувати в їжу майонези, соуси домашнього приготування, а в закладах громадського харчування – власного виробництва;
– при появі перших ознак любого кишкового розладу необхідно негайно звернутися до лікувального закладу;
Дотримання вказаних правил вбереже Вас від захворювань кишковими інфекціями та харчових отруєнь.