Дотримання гігієнічних вимог та правил дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями

Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції, які широко розповсюджені на земній кулі.  Спалахи гострих кишкових інфекцій виникають у будь яку пору року, а найчастіше в літній період.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій Держпродспоживслужба в Херсонській області рекомендує:

– при появі перших ознак любого кишкового розладу необхідно негайно звернутися до лікувального закладу;

– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

– обов’язково мити руки після відвідування туалетів;

– перед споживанням овочів та фруктів необхідно промити під проточною питною водою;

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

– не вживати підозрілі продукти та з простроченими термінами споживання;

– зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;

– не купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці;

– не брати в дорогу продукти, що швидко псуються;

– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

       Дотримання  гігієнічних  вимог  та  правил  дасть  можливість   уникнути  зараження  кишковими  інфекціями.

1. Додержання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук, – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідання туалету.  . Слід мити не лише тильні й долонні поверхні кистей, а й між пальцями.

2. Як найретельніше повинні стежити за чистотою рук працівники дошкільних дитячих закладів, а також ті, хто має справу з приготуванням та реалізацією харчових продуктів. Нехтування правилами може призвести до групового захворювання кишковими інфекціями.

3. Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.

4. Рекомендується не тримати на кухні нічого зайвого. Бажано, щоб кухонні меблі були вкриті пластиком, що легко миється гарячою водою з милом. Стіни на висоту 1,5 метра від підлоги найкраще обкласти плиткою або пофарбувати олійною фарбою – це полегшить їх миття.

5. Для сміття необхідно мати відро з кришкою. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити.

6. Треба мати окремі дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба.

7. Кухонне приладдя і посуд слід мити гарячою водою після кожного приготування їжі, а м’ясорубку після миття ошпарити окропом. Зберігають посуд у недоступному для мух місці.

8. Ще до того як продукти опиняться на кухні, треба запобігти їх забрудненню мікроорганізмами, що спричиняють гострі кишкові інфекції. Продукти, які не підлягають термічній обробці (ковбасу, масло, сир тощо), упаковують окремо від сирого м’яса, риби, напівфабрикатів.

9 Овочі, фрукти, ягоди, які будуть споживатися в сирому вигляді, слід мити в проточній воді.

10. Продукти, що швидко псуються, зберігають у холодильниках при температурі в камері не вище +6 °С. Існує певний термін їх зберігання, і необхідно його суворо дотримуватись. Так, м’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин; торти, тістечка, м’ясні напівфабрикати – 36 годин; смажені котлети – 24 години. .

11. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. А в їдальнях та кафе взагалі заборонено готувати ці страви в літні місяці.

12. Молоко перед надходженням до торговельної мережі піддається пастеризації, яка різко зменшує кількість хвороботворних мікроорганізмів у ньому. Проте розливне молоко (а надто куплене на базарі) слід обов’язково прокип’ятити.

13. У поширенні гострих кишкових інфекцій не остання роль належить мухам. Перелітаючи знадвору, де вони кубляться в місцях, багатих на органіку (смітники, перегній, нечистоти), до житлових приміщень, комахи сідають на харчові продукти і таким чином заражують їх збудниками хвороб, яких переносять на лапках та черевці. Щоб перекрити мухам доступ у приміщення, вікна закривають марлею або густою сіткою. Для знищення мух використовують липкі стрічки, мухобійки.

14. НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

15. НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

16. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.

17. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

18 НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

19. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо).

20.  Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.