Для підтримки високої якості хлібобулочних виробів протягом декількох днів, важливо пам’ятати про наступне:
-теплий хліб заборонено упаковувати, необхідно дочекатися, поки він охолоне. В іншому випадку, середовище навколо продукту наповниться вологою, що є причиною швидкої появи цвілі;
-тримати хліб у холодильнику категорично заборонено. Вологість свіжої випічки складає близько 50%, а умови холодильної камери такі, що волога в ній випаровується прискореними темпами. Це призводить до висихання хлібобулочних виробів, втрати смаку і аромату. Виходить, що хліб, який зберігають у холодильнику, не замерзає, а стрімко черствіє;
-батони з борошна різного сорту потрібно зберігати окремо. У кожного з них своя мікрофлора, причому одна завжди негативно впливає на іншу. В результаті відбувається змішання запахів і швидке псування продуктів;
-незважаючи на те, що хліб прийнято різати з кінця, оптимальним варіантом є протилежний підхід – з середини. Якщо спочатку розрізати будь-який різновид хлібобулочних виробів по центру, можна значно продовжити термін придатності харчового компоненту.

Правильне зберігання хліба – це запорука того, що ви та ваша сім’я отримають смачний та безпечний продукт. Тож хліб можна зберігати:
-у тканині. В домашніх умовах можна застосовувати полотнину або відріз лляного полотна. Просто загортаємо в нього хліб, тоді його свіжість вдасться зберегти на тиждень. Якщо через цей час продукт з групи хлібобулочних виробів і зачерствіє, смак і корисні компоненти він не втратить.
Тканину не потрібно міняти кожного разу, її потрібно тільки час від часу прати. Використовувати при цьому краще господарське мило, але ніяк не пральні порошки з сильним ароматом;
-у пакеті з поліетилену. Даний метод застосовується для хлібобулочних виробів, які не потрібно зберігати більше 4-5 днів. Головне, простежити, щоб на стінках пакета не накопичувався конденсат. Для профілактики у матеріалі можна зробити кілька отворів;
-у пакеті з паперу. Оптимальний варіант для любителів продукції з хрусткою скоринкою. Паперові рушники при даному підході не підійдуть! Папір не запобігає випаровуванню вологи, тому в холодильнику такі згортки зберігати не можна;
-у спеціальному мішку. Сьогодні в господарських магазинах пропонують багатошарові мішечки, здатні забезпечити хлібу максимально комфортні умови. Навіть через кілька днів перебування в такій упаковці свіжість і приємний аромат хлібобулочних виробів зберігається в повному обсязі;
-у морозильній камері. Незважаючи на те, що в холодильнику хліб тримати заборонено, використовувати морозилку можна. Якщо довести температуру в камері до показника -18ᵒС, то виріб збереже свої властивості до півроку. Розморожується такий продукт при кімнатній температурі протягом кількох годин. Для прискорення процесу допускається застосування мікрохвильової печі або духовки. Перед обробкою краще батон нарізати порційно і обгорнути у фольгу кожен шматочок;
-у хлібниці. Не самий вдалий спосіб зберігання випічки, оскільки продукт у ній буде залишатися в первісному вигляді всього кілька днів. Хлібницю краще використовувати дерев’яну, огорнуту льняним полотном. Варто звернути увагу на конструкцію з берести, вона володіє природними антисептичними властивостями.
-у зміненій формі. Приготування сухарів – це теж спосіб зберігання хліба. Причому не обов’язково вживати продукт в їжу у даному вигляді, при необхідності його розпарюють на водяній бані.
Навіть перераховані підходи не завжди гарантують потрібний результат. При появі щонайменших підозр щодо якості продукту, його необхідно негайно викинути, а не намагатися зчистити з хліба цвіль і продовжити термін його зберігання.
17.12.2018
Де і як потрібно зберігати хліб
Для підтримки високої якості хлібобулочних виробів протягом декількох днів, важливо пам’ятати про наступне:
-теплий хліб заборонено упаковувати, необхідно дочекатися, поки він охолоне. В іншому випадку, середовище навколо продукту наповниться вологою, що є причиною швидкої появи цвілі;
-тримати хліб у холодильнику категорично заборонено. Вологість свіжої випічки складає близько 50%, а умови холодильної камери такі, що волога в ній випаровується прискореними темпами. Це призводить до висихання хлібобулочних виробів, втрати смаку і аромату. Виходить, що хліб, який зберігають у холодильнику, не замерзає, а стрімко черствіє;
-батони з борошна різного сорту потрібно зберігати окремо. У кожного з них своя мікрофлора, причому одна завжди негативно впливає на іншу. В результаті відбувається змішання запахів і швидке псування продуктів;
-незважаючи на те, що хліб прийнято різати з кінця, оптимальним варіантом є протилежний підхід – з середини. Якщо спочатку розрізати будь-який різновид хлібобулочних виробів по центру, можна значно продовжити термін придатності харчового компоненту.
Правильне зберігання хліба – це запорука того, що ви та ваша сім’я отримають смачний та безпечний продукт. Тож хліб можна зберігати:
-у тканині. В домашніх умовах можна застосовувати полотнину або відріз лляного полотна. Просто загортаємо в нього хліб, тоді його свіжість вдасться зберегти на тиждень. Якщо через цей час продукт з групи хлібобулочних виробів і зачерствіє, смак і корисні компоненти він не втратить.
Тканину не потрібно міняти кожного разу, її потрібно тільки час від часу прати. Використовувати при цьому краще господарське мило, але ніяк не пральні порошки з сильним ароматом;
-у пакеті з поліетилену. Даний метод застосовується для хлібобулочних виробів, які не потрібно зберігати більше 4-5 днів. Головне, простежити, щоб на стінках пакета не накопичувався конденсат. Для профілактики у матеріалі можна зробити кілька отворів;
-у пакеті з паперу. Оптимальний варіант для любителів продукції з хрусткою скоринкою. Паперові рушники при даному підході не підійдуть! Папір не запобігає випаровуванню вологи, тому в холодильнику такі згортки зберігати не можна;
-у спеціальному мішку. Сьогодні в господарських магазинах пропонують багатошарові мішечки, здатні забезпечити хлібу максимально комфортні умови. Навіть через кілька днів перебування в такій упаковці свіжість і приємний аромат хлібобулочних виробів зберігається в повному обсязі;
-у морозильній камері. Незважаючи на те, що в холодильнику хліб тримати заборонено, використовувати морозилку можна. Якщо довести температуру в камері до показника -18ᵒС, то виріб збереже свої властивості до півроку. Розморожується такий продукт при кімнатній температурі протягом кількох годин. Для прискорення процесу допускається застосування мікрохвильової печі або духовки. Перед обробкою краще батон нарізати порційно і обгорнути у фольгу кожен шматочок;
-у хлібниці. Не самий вдалий спосіб зберігання випічки, оскільки продукт у ній буде залишатися в первісному вигляді всього кілька днів. Хлібницю краще використовувати дерев’яну, огорнуту льняним полотном. Варто звернути увагу на конструкцію з берести, вона володіє природними антисептичними властивостями.
-у зміненій формі. Приготування сухарів – це теж спосіб зберігання хліба. Причому не обов’язково вживати продукт в їжу у даному вигляді, при необхідності його розпарюють на водяній бані.
Навіть перераховані підходи не завжди гарантують потрібний результат. При появі щонайменших підозр щодо якості продукту, його необхідно негайно викинути, а не намагатися зчистити з хліба цвіль і продовжити термін його зберігання.