Ботулізм – як можна убезпечити себе і близьких від цього важкого захворювання.

УВАГА!

    За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм у мешканців м. Києва, у тому числі 1 летальний та пов’язані з вживанням в’яленої риби різних видів, придбаної в супермаркетах міста.

    Тема зараження ботулізмом стає актуальною в літній і осінній час. Це час, коли люди часто займаються консервацією продуктів, а саме консерви, найчастіше, стають причиною захворювання ботулізмом.

    Кожному буде корисно знати симптоми ботулізму та їх прояв, якими шляхами відбувається зараження і як можна убезпечити себе і близьких від цього важкого захворювання. Ботулізм – це захворювання, зумовлене потраплянням в організм ботулінічного токсину, характеризується важким ураженням нервової системи.

    Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння: 50% отруєнь викликано грибними консервами далі м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, консервована риба, шинка іноді причиною отруєння може стати приправа або часник, залитий рослинним маслом для збереження, але без підкислення погано промита картопля, запечена у фользі.

    Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.

   Симптоми швидко наростають, швидко до проявів приєднуються інші, інтенсивність симптомів також швидко наростає. До перших симптомів ботулізму відносять наступні: Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер. Нудота, нестримне блювання. Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає. Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз. Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Обумовлені такі прояви розвитком парезу кишечника. Уражаються мотонейрони, що відповідають за перистальтику кишечника.

  Відповідно, це призводить до того, що перистальтика зникає, пасаж по кишечнику відсутній, у ньому накопичуються гази, калові маси. Неврологічні симптоми з’являються слідом за гастроінтестинальними. Серед них: Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі, утруднено читання, це відбувається із-за паралічу акомодації Серед неврологічних симптомів також опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, млява реакція зіниць на світло або її відсутність, косоокість, ністагм, слабка конвергенція.

   Пацієнт млявий, його турбують головний біль дифузного характеру, запаморочення, слабкість, як правило, підвищення температури відсутня. Окремо варто відзначити м’язову слабкість, вона проявляється майже у всіх групах м’язів. Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, пацієнт не може висунути язик. Серед перших уражаються рухові нейрони, що іннервують потиличні м’язи, що викликає їх параліч, голова звисає і для утримання її в звичайному положенні пацієнтові доводиться утримувати її руками.

    Слабкість міжреберних м’язів викликає порушення дихання, дихання стає поверхневим. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
  Профілактика захворювання При домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни. Пам’ятати, що будь-які консерви, герметично закриті, потенційно небезпечні. Особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від частинок ґрунту, де і знаходяться спори Clostridium botulinum.

   Перед вживанням таких консервів, необхідно піддати кип’ятінню вміст банки протягом 15-20 хвилин, щоб ботулінічний токсин зруйнувався. Продукти, які неможливо піддати подібному впливу, необхідно зберігати при температурі нижче +10 градусів за Цельсієм.