Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує, що з 01 січня 2025 року набули чинності зміни до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Основні положення:
- Забій для власного споживання:
Продукти, отримані від подвірного забою тварин (забій поза бойнею, що має експлуатаційний дозвіл), можуть використовуватися виключно:
- Для власного споживання.
- Для реалізації кінцевому споживачу на агропродовольчих ринках у межах 50 км від місця забою або в межах області.
- Майбутня заборона:
У майбутньому передбачається повна заборона реалізації продуктів, отриманих від подвірного забою тварин.
Забороняється:
- Забій тварин без ветеринарного документа, що засвідчує їх здоров’я.
- Забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі (крім зайцеподібних), свійської птиці та кролів не на бойні з експлуатаційним дозволом.
Винятки:
- Забій до трьох голів свійських парнокопитних або інших копитних тварин на тиждень.
- Забій до п’яти голів свійської птиці чи кролів на день.
Обидва випадки вимагають передзабійного та післязабійного огляду, проведеного державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром.
Документи для операторів ринку:
Єдиним документом для супроводу об’єктів санітарних заходів є товарно-транспортна накладна, яка повинна містити відомості про:
- Ідентифікацію тварин.
- Зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами або іншими частинами м’яса і твариною чи групою тварин.
Заходи спрямовані на:
- Врегулювання господарської діяльності у сфері забою тварин.
- Забезпечення безпечності харчових продуктів.
- Зменшення негативного впливу відходів забою на навколишнє середовище.
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області закликає мешканців підконтрольної території області дотримуватися нових правил, щоб забезпечити безпечність та якість продукції для споживачів.
Нові правила забою тварин із 1 січня 2025 року
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує, що з 01 січня 2025 року набули чинності зміни до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Основні положення:
Продукти, отримані від подвірного забою тварин (забій поза бойнею, що має експлуатаційний дозвіл), можуть використовуватися виключно:
У майбутньому передбачається повна заборона реалізації продуктів, отриманих від подвірного забою тварин.
Забороняється:
Винятки:
Обидва випадки вимагають передзабійного та післязабійного огляду, проведеного державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром.
Документи для операторів ринку:
Єдиним документом для супроводу об’єктів санітарних заходів є товарно-транспортна накладна, яка повинна містити відомості про:
Заходи спрямовані на:
Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області закликає мешканців підконтрольної території області дотримуватися нових правил, щоб забезпечити безпечність та якість продукції для споживачів.