З 5 грудня 2024 року набирають чинності нові гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків

До уваги керівників агропродовольчих ринків, оптових ринків сільськогосподарської продукції та ринкових комплексів усіх типів, незалежно від їх підпорядкування та форм власності!

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує, що з 05.12.2024 набирає чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.04.2024 №1279 «Про затвердження Гігієнічних вимог до агропродовольчих ринків».

Зокрема, цей документ зобов’язує операторів агропродовольчих ринків:

  • отримати експлуатаційний дозвіл або зареєструвати потужності агропродовольчого ринку відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
  • розробляти, вводити в дію та застосувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Загалом Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано:

  • загальні вимоги до агропродовольчих ринків;
  • вимоги до території агропродовольчого ринку;
  • вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків;
  • вимоги до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;
  • заходи боротьби із шкідниками на агропродовольчих ринках;
  • вимоги до гігієни персоналу агропродовольчого ринку, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами;
  • обов’язки операторів агропродовольчих ринків.

Забороняється функціонування агропродовольчих ринків за відсутності акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи. Оператори агропродовольчих ринків повинні забезпечити належні умови для роботи акредитованої державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, зокрема, шляхом надання у користування службових приміщень, забезпечених опаленням, електропостачанням, вентиляцією, водопостачанням та водовідведенням.

Також харчові продукти, які перебувають у обігу на агропродовольчих ринках повинні:

  • відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів;
  • зберігатися або пропонуватися до реалізації з дотриманням температурного режиму, який унеможливлює розмноження мікроорганізмів, формування токсинів;
  • супроводжуватися документами відповідно до вимог законодавства;
  • відповідати параметрам безпечності;
  • бути належним чином марковані або позначені згідно з документацією чи супроводжуватися інформацією відповідно до вимог законодавства.

Закликаємо операторів ринку сумлінно дотримуватись норм чинного законодавства, тим самим забезпечуючи прозорість власного бізнесу і безпечність харчових продуктів.