Відбулася робоча нарада фахівців державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

5 листопада за дорученням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергія Шевченка відбулася нарада, присвячена актуальним питанням організації здорового та безпечного харчування дітей у закладах освіти в умовах воєнного стану.

У заході взяли участь заступник начальника Головного управління Марина Малахова, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Максим Сенчук та профільні фахівці державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Херсонщини.

Учасники заходу обговорили:

  • реалізацію реформи шкільного харчування, ініційовану Першою леді України Оленою Зеленською, що спрямована на забезпечення дітей якісним і здоровим харчуванням, модернізацію харчоблоків та формування культури здорового способу життя;
  • складання та затвердження закладами освіти примірних чотиритижневих сезонних меню у разі організації харчування шляхом приготування та реалізації готових страв закладом освіти у шкільних харчоблоках.

Окремо розглянули зміни, ухвалені Кабінетом Міністрів України 8 жовтня, до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення і відпочинку, спрямовані на підвищення якості та безпечності харчування дітей. Оновлений документ враховує сучасні потреби дітей, вимоги до поживної цінності страв, а також умови воєнного стану.

Довідково. Наразі у Херсонській області освітню діяльність за змішаною формою навчання здійснюють 6 закладів освіти, зокрема 1 заклад дошкільної та 5 закладів загальної середньої освіти. Гаряче харчування організовано в одному із них. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області погоджено примірне чотиритижневе меню на осінній період 2025/2026 навчального року з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305. У решті шкіл організована робота буфетів, асортимент яких погоджено Головним управлінням відповідно до встановлених вимог і переліку харчових продуктів, заборонених до реалізації у шкільних буфетах.

Порушені питання і надалі будуть у центрі особливої уваги, адже Держпродспоживслужба завжди була та залишається надійним партнером у реформуванні шкільного харчування.