Безпечність харчових продуктів: чи може бути використаний державний логотип органічної продукції для маркування імпортованих продуктів?

Органічна продукція – це продукція сільського господарства та харчової промисловості, виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), які передбачають мінімізацію використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також забороняють використання ГМО.

В Україні на маркуванні органічних харчових продуктів вітчизняного виробництва нанесено державний логотип для органічної продукції (зображено на картинці до публікації).

А чи може бути використаний державний логотип органічної продукції для маркування імпортованих продуктів?

Ні. Варто зазначити, що сфера дії органічного законодавства України поширюється лише на процеси виробництва та обігу на території України.

Водночас Законом України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції визначено, що сертифікат, який засвідчує виробництво та/або обіг органічної продукції згідно з законодавством іншим, ніж законодавство України, визнається в Україні з метою імпорту або експорту такої продукції у разі, якщо він виданий органом іноземної сертифікації, внесеним до Переліку органів іноземної сертифікації».

Отже, якщо підприємство отримує органічні продукти, інгредієнти від іноземного постачальника сертифікованого за іншими органічними стандартами і планує використовувати його для потреб власного виробництва, то сертифікаційний орган такого постачальника (в даному випадку орган іноземної сертифікації) повинен бути внесений до Переліку органів іноземної сертифікації, що оприлюднений на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби. При цьому наносити державний логотип на таку імпортовану продукцію не потрібно.