Оздоровчий сезон розпочато!

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області відповідно до Плану заходів щодо забезпечення державного нагляду (контролю) за підготовкою та проведенням в області курортно-туристичного сезону 2018 року, затвердженого наказом Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області від 13 квітня 2018 року № 759 «Про державний нагляд (контроль) під час підготовки та проведення в області курортно-туристичного сезону 2018 року» вживаються організаційні заходи для забезпечення ефективного оздоровлення і повноцінного відпочинку дітей, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в організованих колективах.

Згідно із заявленою дислокацією, в області 443 заклади оздоровлення та відпочинку, серед них: 30 – позаміські, 4 – санаторного типу, 1 – дитячий центр, 408 таборів з денним перебуванням.

На підставі виданих розпоряджень районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування про створення комісій для здійснення перевірки оздоровчих закладів з питань підготовки та їх готовності до відкриття, функціонування в оздоровчий сезон 2018 року, фахівці управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взяли участь у роботі комісій. Водночас, за заявами керівників органів місцевого самоврядування, закладів оздоровлення та відпочинку, проводилися позапланові перевірки закладів оздоровлення та відпочинку.

Всього з початку підготовки до оздоровчої кампанії фахівцями Держпродспоживслужби станом на 31.05.2018 року взято участь у проведенні обстежень (перевірок) щодо дотримання вимог санітарного законодавства 406 таборів з денним перебуванням, 19 – позаміських закладів оздоровлення та 1 дитячого закладу оздоровлення санаторного типу.

З них 402 табори з денним перебуванням та 1 позаміський дитячий заклад оздоровлення санаторного типу отримали акти за формою 318/о. Не погоджено функціонування 4 пришкільним таборам у Новотроїцькому районі через  позитивні результати лабораторних досліджень, а саме: змивів з об’єктів середовища, а також 19 позаміським закладам оздоровлення – у зв’язку з відсутністю даних про проходження медичного огляду та гігієнічного навчання персоналу, не укомплектованістю закладів медичними працівниками, не забезпеченістю проведення профілактичних дезінфекційних, дератизаційних заходів, невизначеністю постачальників харчової продукції, тощо. Підготовчі заходи тривають.

Питання здійснення заходів, спрямованих на збереження і зміцнення здоров’я дітей, забезпечення ефективного оздоровлення та повноцінного відпочинку, попередження спалахів гострих інфекційних хвороб і харчових отруєнь в організованих колективах, державного регулювання у сфері безпечності харчових продуктів, захисту життя, здоров’я та інтересів споживачів, організації належної підготовки систем життєзабезпечення в населених пунктах області до курортно-туристичного сезону 2018 року, знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.