Навчально-методичний семінар-практикум «Відпочинок та оздоровлення дітей влітку 2018 року»

На Херсонщині тривають організаційно-підготовчі роботи до оздоровчого сезону. В рамках цієї кампанії, 17 травня поточного року Департамент освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації провів семінар-практикум «Відпочинок та оздоровлення дітей влітку 2018 року» для керівників місцевих органів управління освітою. Участь у заході взяли представники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Серед першочергових, розглянули питання організації пришкільних таборів. До слова сказати, минулого року на Херсонщині діяло 413 таборів з денним перебуванням дітей при закладах освіти. Нинішнього року заплановано таких 390.

Держпродспоживслужба, відповідно до покладених завдань і функцій в межах повноважень, здійснює державний нагляд (контроль) за закладами оздоровлення та відпочинку для дітей та вживає заходів щодо вирішення питань, пов’язаних із оздоровленням та відпочинком дітей влітку 2018 року.

У своєму виступі начальник відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Світлана Петронюк звернула особливу увагу присутніх на організацію харчування, гігієнічні вимоги до харчоблоків та харчових продуктів, а також постачання продовольчої сировини до закладів оздоровлення.

– Використання простроченої і неякісної продукції неприпустимо,- наголосила вона. – А тому, необхідно мати достеменну інформацію про походження продукції, свідоцтво якості, дату виготовлення тощо з метою попередження харчових отруєнь та кишкових інфекцій. Перелік постачальників харчової продукції має бути узгодженим з представниками Держпродспоживслужби, як це передбачено законом.

Також, вона зазначила, що відповідно до Закону України від 04.04.2018 року «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», суб’єкти господарювання, які виробляють продукцію тваринного походження, перевірятимуться контролюючими органами першочергово.

Готовність закладів до прийому дітей визначається комісіями, до складу яких входять представники Держпродспоживслужби. У разі виявлення порушень, керівництву закладу надається час на їх усунення і лише після цього складається акт на відкриття форми 318/о.

З вимогами санітарного законодавства ознайомила учасників зібрання начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідувань спалахів Марина Шаталова. Під час виступу вона, зокрема, зупинилася на забезпеченні дитячих закладів оздоровлення та відпочинку якісною питною водою, обов’язкового проведення її лабораторного контролю, та інших санітарних вимогах. Також, вона наголосила на неприпустимості позитивних результатів проб питної води, змивів з об’єктів середовища. У цьому випадку, акт форми 318/о, який дає дозвіл на діяльність оздоровчого табору, погоджено не буде. І суб’єкту господарювання доведеться після усунення недоліків, повторно робити лабораторні експертизи, але вже власним коштом. Серед необхідних заходів для відкриття, повноцінного і безпечного функціонування оздоровчого дитячого закладу – також і ретельний підбір персоналу: педагогічного, медичного та харчоблоків.

Після виступів, у ході обговорень, представники Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надали відповіді на численні запитання учасників семінару.