Підвищення якості молока – одна із стратегічних завдань розвитку галузі

Закупівля молока у населення буде продовжуватися, але селяни повині чітко дотримуватися певних правил гігієни і контролювати дотримання гігієчних вимог до процесу виробництва молока. З січня 2018 року в Україні мав запрацювати новий молочний стандарт – ДСУ3662:2015  «Молоко – сировина коров’яче», який спрямований на підвищення вимог до якості молока і врегулювання використання молока другого сорту тільки в певних цілях. Згідно цього стандарту мали відмовитися від молока другого сорту – того, що закуповували у населення.

Міністерство аграрної політики ініцюювало відстрочення набуття чинності оновленого стандарту, який підтримали в Національному органі стандратизації. Рішення про відстрочення прийняття стандартів до початку липня 2018 року допоможе згладити адаптацію як виробників, так і переробників до нових умов і мінімізувати можливі збитки. Зміни стосуються поступового приведення вимог до якості молока-сировини у відповідність  до більш високих норм, в кінцевому підсумку – з так званим стандартом 100/400, що відповідає європейским положенням. Використання молока другого сорту для технологічних процесів виробництва харчових продуктів після переходного періоду буде обмежено. Однак, дозволено у виробництві нехарчових продуктів, наприклад: кормів для тварин або казеїну.