В Херсонській області знову зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. Захворювання виникло в м. Гола Пристань в побуті та пов’язане з вживанням в їжу риби в’яленої власного виробництва в домашніх умовах. В результаті вживання в їжу в’яленої риби постраждало 2 особи.
У зв’язку з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області знову попереджує про ризики виникнення захворювання на ботулізм.
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Найчастіше це захворювання пов’язане із вживанням соленої, копченої чи в’яленої риби, консервів домашнього приготування (особливо м’ясних), консервованих грибів, ковбас, шинки. Продукти, що містять смертоносний токсин, зберігають якісний зовнішній вигляд. Не змінюється смак та запах харчового продукту.
Збудник ботулізму розвивається в безкисневому середовищі, в герметично закритих консервах. Під час зберігання, особливо при кімнатній температурі, виділяє токсин. Дуже небезпечно, якщо середовище в консерві лужне, а не кисле.
Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.
Слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх.
Ознаки захворювання: порушення зору, «сітка» перед очима, двоїння, слабкість, головний біль, запаморочення. Пізніше утрудняється ковтання, мова, дихання. Свідомість у хворих зберігається, температура тіла залишається нормальною.
З метою попередження виникнення захворювання на ботулізм Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо рекомендує:
- уникати вживання копчених продуктів домашнього виготовлення;
- не купувати на «стихійних» ринках консервів домашнього приготування, рибопродукти чи м’ясопродукти домашнього соління чи копчення;
- дотримуватися санітарних і технологічних правил соління або в’ялення риби в домашніх умовах;
- живу рибу потрібно якнайшвидше обробити, не купувати снулу рибу;
- овочі та фрукти перед консервуванням потрібно ретельно обмивати для видалення частинок грунту. У домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовлювати про запас тільки шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти і солі без герметичного закупорювання;
- консерви, що приготовлені в домашніх умовах і зберігаються в герметично закритих банках, перед вживанням треба просмажити чи проварити 15-20 хвилин;
- в домашніх умовах забороняється герметична консервація грибів, зеленого горошку і інших продуктів у лужному середовищі;
- велике значення має профілактика ботулізму в торговельній мережі. Найважливіший момент – дотримання умов зберігання швидкопсувних продуктів. У торгову мережу не повинні допускатися зіпсовані (з бомбажем) і з вичерпаним терміном реалізації консерви.
Ботулізм – це захворювання, що потрібно лікувати тільки в стаціонарі. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) необхідно терміново звертатися за медичною допомогою до медичного закладу. Чим швидше потерпілий звернеться за медичною допомогою і розпочне специфічне лікування, тим кращий буде результат.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
09.11.2017
І знову про ботулізм!
В Херсонській області знову зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. Захворювання виникло в м. Гола Пристань в побуті та пов’язане з вживанням в їжу риби в’яленої власного виробництва в домашніх умовах. В результаті вживання в їжу в’яленої риби постраждало 2 особи.
У зв’язку з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області знову попереджує про ризики виникнення захворювання на ботулізм.
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Найчастіше це захворювання пов’язане із вживанням соленої, копченої чи в’яленої риби, консервів домашнього приготування (особливо м’ясних), консервованих грибів, ковбас, шинки. Продукти, що містять смертоносний токсин, зберігають якісний зовнішній вигляд. Не змінюється смак та запах харчового продукту.
Збудник ботулізму розвивається в безкисневому середовищі, в герметично закритих консервах. Під час зберігання, особливо при кімнатній температурі, виділяє токсин. Дуже небезпечно, якщо середовище в консерві лужне, а не кисле.
Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.
Слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх.
Ознаки захворювання: порушення зору, «сітка» перед очима, двоїння, слабкість, головний біль, запаморочення. Пізніше утрудняється ковтання, мова, дихання. Свідомість у хворих зберігається, температура тіла залишається нормальною.
З метою попередження виникнення захворювання на ботулізм Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо рекомендує:
Ботулізм – це захворювання, що потрібно лікувати тільки в стаціонарі. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) необхідно терміново звертатися за медичною допомогою до медичного закладу. Чим швидше потерпілий звернеться за медичною допомогою і розпочне специфічне лікування, тим кращий буде результат.
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!