Держпродспоживслужба Херсонщини нагадує, що забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів – обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють їх виробництво, зберігання, транспортування або реалізацію. Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд (контроль) у зазначеній сфері.
З метою підвищення обізнаності у цій сфері фахівці Бериславського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводять робочі зустрічі з суб’єктами господарювання, під час яких особливу увагу приділяють питанням дотримання вимог чинного законодавства, зокрема положень:
- Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
- Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Основні обов’язки операторів ринку:
- Дотримання гігієнічних вимог – забезпечення належних умов виробництва, зберігання, транспортування та реалізації харчових продуктів.
- Запровадження процедур НАССР – постійно діючих систем аналізу небезпечних факторів і контролю у критичних точках.
- Реєстрація потужностей або отримання експлуатаційного дозволу відповідно до законодавства.
- Забезпечення простежуваності харчових продуктів на всіх етапах їх обігу.
- Контроль показників безпечності та виконання вимог законодавства щодо харчових продуктів.
- Навчання персоналу: працівники, залучені до роботи з харчовими продуктами, мають проходити навчання з питань гігієни та не повинні мати медичних протипоказань до виконання таких робіт.
Закликаємо операторів ринку харчових продуктів сумлінно дотримуватись вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, адже від цього залежить здоров’я споживачів і якість продукції.
04.11.2025
Держпродспоживслужба Херсонщини нагадує операторам ринку про ключові вимоги законодавства у сфері безпечності харчових продуктів
Держпродспоживслужба Херсонщини нагадує, що забезпечення безпечності та окремих показників якості харчових продуктів – обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють їх виробництво, зберігання, транспортування або реалізацію. Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд (контроль) у зазначеній сфері.
З метою підвищення обізнаності у цій сфері фахівці Бериславського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводять робочі зустрічі з суб’єктами господарювання, під час яких особливу увагу приділяють питанням дотримання вимог чинного законодавства, зокрема положень:
Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
Основні обов’язки операторів ринку:
Закликаємо операторів ринку харчових продуктів сумлінно дотримуватись вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, адже від цього залежить здоров’я споживачів і якість продукції.