Організацію протилейкозних заходів у господарствах різних форм власності, які здійснюють господарську діяльність з утримання та розведення великої рогатої худоби (ВРХ), обговорили під час онлайн-семінару, який відбувся 25 вересня в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області. Захід організовано управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління.
У семінарі взяли участь спеціалісти районних управлінь Головного управління та районних державних лікарень ветеринарної медицини.
Основна мета заходу – забезпечення ефективного контролю за проведенням заходів із ліквідації лейкозу ВРХ на підконтрольній Україні території Херсонської області, а також підвищення рівня знань і практичних навичок спеціалістів ветеринарної медицини при організації та проведенні ветеринарно-санітарних заходів.
Під час виступу начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Віталій Боярський наголосив на необхідності комплексного підходу при організації протилейкозних заходів у господарствах, де за результатами лабораторних досліджень виявляються хворі на лейкоз ВРХ тварини.
Довідково. Лейкоз ВРХ – інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин.
Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний РНК – вірус з родини ретровірусів, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість з вірусом Т-клітинного лейкозу людини типів 1 і 2 та Т-клітинного лейкозу мавп.
До вірусу лейкозу ВРХ сприйнятливі велика рогата худоба незалежно від породи, віку й продуктивності, а також вівці, кози, кролі, свині та менш сприйнятливі коні, коти, собаки, морські свинки, миші.



02.10.2025
Організація протилейкозних заходів у господарствах з утримання та розведення ВРХ – головна тема онлайн-семінару
Організацію протилейкозних заходів у господарствах різних форм власності, які здійснюють господарську діяльність з утримання та розведення великої рогатої худоби (ВРХ), обговорили під час онлайн-семінару, який відбувся 25 вересня в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області. Захід організовано управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління.
У семінарі взяли участь спеціалісти районних управлінь Головного управління та районних державних лікарень ветеринарної медицини.
Основна мета заходу – забезпечення ефективного контролю за проведенням заходів із ліквідації лейкозу ВРХ на підконтрольній Україні території Херсонської області, а також підвищення рівня знань і практичних навичок спеціалістів ветеринарної медицини при організації та проведенні ветеринарно-санітарних заходів.
Під час виступу начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Віталій Боярський наголосив на необхідності комплексного підходу при організації протилейкозних заходів у господарствах, де за результатами лабораторних досліджень виявляються хворі на лейкоз ВРХ тварини.
Довідково. Лейкоз ВРХ – інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, яка характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів з порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин.
Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний РНК – вірус з родини ретровірусів, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість з вірусом Т-клітинного лейкозу людини типів 1 і 2 та Т-клітинного лейкозу мавп.
До вірусу лейкозу ВРХ сприйнятливі велика рогата худоба незалежно від породи, віку й продуктивності, а також вівці, кози, кролі, свині та менш сприйнятливі коні, коти, собаки, морські свинки, миші.