Триває реформа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів. Як сьогодні працює територіальний орган цієї служби в Каховському районі?
Сьогодні Каховське районне управління функціонує як відокремлений підрозділ Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та ає у своєму складі два відділи: Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарії та Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. До повноважень Каховського районного управління згідно покладених завдань відноситься здійснення державного контролю та нагляду у сфері ветеринарного законодавства, безпечності харчових продуктів на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів та у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Служба вже створена, але чому подекуди в магазинах та на ринках реалізують харчові продукти в умовах відвертої антисанітарії, багато прострочених продуктів? Коли вже ваша служба розпочне повноцінні перевірки харчових об‘єктів?
Так, дійсно, останні три роки ці об’єкти не перевірялись через запровадженого законодавством мораторію на планові та позапланові перевірки. Держава пішла назустріч бізнесу, скасувала всі перевірки щоб зменшити навантаження на підприємців та створити сприятливі умови для розвитку малого та середнього бізнесу з надією на те, що підприємці добровільно будуть дотримуватись вимог санітарного законодавства. Але відсутність перевірок, безкарність за порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів призвело до різкого погіршення епідемічної ситуації. Зараз із засобів масової інформації ми щодня дізнаємося про масштабні спалахи гострих кишкових інфекцій серед населення через вживання неякісних та небезпечних харчових продуктів, які виготовлені або реалізовані в порушення санітарних норм і правил. Проте вже наступного року набуває чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти…», вже складено план перевірок на наступний рік, затверджено форму протоколу про порушення, визначено дуже високі розміри штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Тому вже сьогодні нашим підприємцям – операторам ринку харчових продуктів треба подбати про приведення своїх магазинів, кафе, кіосків у відповідність санітарного законодавства та ознайомитись зі статтею 65 вищезазначеного закону. Ці знання обов’язково їм допоможуть у прийнятті правильних рішень.
Хто такі «оператори ринку харчових продуктів»?
У Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що «оператори ринку харчових продуктів» – це юридичні або фізичні особи, які здійснюють діяльність з метою або без мети отримання прибутку (наприклад, розповсюдження харчових продуктів на благочинних ярмарках, з метою рекламування чи пригощання потенційних покупців). Оператором ринку також є агропродовольчий ринок.
До обов’язків операторів ринку, як і раніше, належить отримання експлуатаційного дозволу. Але за новими правилами експлуатаційний дозвіл вимагається від операторів ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Інші підприємці, які займаються первинним виробництвом, транспортуванням, реалізацією харчових продуктів, виробництвом продукції рослинного походження, організацією закладів громадського харчування повинні зареєструватись у нашій службі. На сьогоднішній день по Каховському району та м. Каховка вже зареєстровано 555 таких об’єктів, але це лише незначна частина від загальної кількості підприємців, які підлягають реєстрації. Тому після відновлення перевірок ми швидко почнемо поповнювати державну казну. Робота підприємства без експлуатаційного дозволу тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб від 30 до 38 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – від 23 до 30 мінімальних заробітних плат.
Добровільна державна реєстрація потужностей здійснюється за заявою підприємців та вноситься до реєстру на безоплатній основі, але коли при перевірці буде виявлено, що підприємство не зареєстроване будуть застосовані також високі штрафи
Що ще треба знати операторам ринку, щоб до них не було претензій від контролюючих органів?
Ну, перш за все вже пора ознайомитись з новим законодавством у сфері безпечності харчових продуктів. Незнання законодавства не звільняє від відповідальності. Необхідно привести свої об’єкти в належний санітарний стан, забезпечити проходження персоналу медичних оглядів та гігієнічних навчань по програмі санітарного мінімуму (а не для «галочки») та забезпечити належні умови для зберігання та реалізації харчових продуктів і нарешті реалізовувати лише якісні та безпечні харчові продукти. Зараз фахівці нашого управління готують матеріали для гігієнічного навчання для кухарів, продавців харчових продуктів та підприємців, бо ми вже відчули таке «соціальне замовлення». Дуже тривалий час цими питаннями наші підприємці не переймались, не поспішали витрачати кошти на проведення поточних ремонтів, закупівлю необхідного інвентарю, санітарного одягу, дезінфекцію та боротьбу з гризунами, проведення медогляду персоналу.
Також операторам ринку харчових продуктів треба пам’ятати , що у разі придбання споживачем непридатного харчового продукту продавець зобов’язаний замінити його на харчовий продукт, який є придатним до споживання, або повернути споживачеві сплачені ним кошти.
Також законом прописано, що підприємці відшкодовують споживачам збитки, заподіяні внаслідок отруєння від вживання ними харчових продуктів, якщо буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між цією шкодою та діяльністю чи бездіяльністю оператору ринку.
Оператор ринку зобов’язаний самостійно вилучати або відкликати харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини. Якщо вони цього не зроблять, то це зробить Головний державний інспектор, який має право видавати Постанови про відкликання з обігу харчових продуктів з одночасною передачею пакету документів в правоохоронні органи.
Усіх операторів ринку харчових продуктів, хто ще не зареєстрував свої об’єкти, запрошуємо на реєстрацію до Каховського районного управління по вул. Мелітопольська, 7. Для цього треба лише заповнити бланк заяви.
Якщо підприємцям буде цікаво, то ми можемо надавати інформацію про нововведення в законодавстві у сфері безпечності харчових продуктів.
Кабінет Міністрів України відмінив усі санітарні правила, на які ж правила орієнтуватись нашим підприємцям?
Так, дійсно багато Державних санітарних правил скасовані, але лише ті, що були прийняті до 1992 року. Але основні вимоги до санітарного стану приміщень, вимоги до гігієни персоналу, до технологічних процесів, до безпечності та якості харчових продуктів, їх виробництва, реєстрації, зберігання, транспортування, умов реалізації, маркування та інше, прописано в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У цьому законі зібрано вичерпний перелік вимог, обов’язкове виконання яких підприємцями захистить нашого споживача від споживання небезпечних та неякісних харчових продуктів.
Залишаються чинними також «Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі», «Правила перевезення вантажів», Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 “Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення” та багато інших. Вони визначають вимоги до організації дрібнороздрібної торговельної мережі, її приміщень та обладнання і поширюються на господарюючі суб’єкти всіх форм власності, що здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі та громадського харчування.
10.10.2017
В. о. начальника Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Шелест Г.О. спілкувалась з редактором газети «Каховские новости»
Триває реформа Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів. Як сьогодні працює територіальний орган цієї служби в Каховському районі?
Сьогодні Каховське районне управління функціонує як відокремлений підрозділ Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та ає у своєму складі два відділи: Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарії та Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства. До повноважень Каховського районного управління згідно покладених завдань відноситься здійснення державного контролю та нагляду у сфері ветеринарного законодавства, безпечності харчових продуктів на всіх етапах виробництва та обігу харчових продуктів та у сфері забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.
Служба вже створена, але чому подекуди в магазинах та на ринках реалізують харчові продукти в умовах відвертої антисанітарії, багато прострочених продуктів? Коли вже ваша служба розпочне повноцінні перевірки харчових об‘єктів?
Так, дійсно, останні три роки ці об’єкти не перевірялись через запровадженого законодавством мораторію на планові та позапланові перевірки. Держава пішла назустріч бізнесу, скасувала всі перевірки щоб зменшити навантаження на підприємців та створити сприятливі умови для розвитку малого та середнього бізнесу з надією на те, що підприємці добровільно будуть дотримуватись вимог санітарного законодавства. Але відсутність перевірок, безкарність за порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів призвело до різкого погіршення епідемічної ситуації. Зараз із засобів масової інформації ми щодня дізнаємося про масштабні спалахи гострих кишкових інфекцій серед населення через вживання неякісних та небезпечних харчових продуктів, які виготовлені або реалізовані в порушення санітарних норм і правил. Проте вже наступного року набуває чинності Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти…», вже складено план перевірок на наступний рік, затверджено форму протоколу про порушення, визначено дуже високі розміри штрафних санкцій за порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів. Тому вже сьогодні нашим підприємцям – операторам ринку харчових продуктів треба подбати про приведення своїх магазинів, кафе, кіосків у відповідність санітарного законодавства та ознайомитись зі статтею 65 вищезазначеного закону. Ці знання обов’язково їм допоможуть у прийнятті правильних рішень.
Хто такі «оператори ринку харчових продуктів»?
У Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, що «оператори ринку харчових продуктів» – це юридичні або фізичні особи, які здійснюють діяльність з метою або без мети отримання прибутку (наприклад, розповсюдження харчових продуктів на благочинних ярмарках, з метою рекламування чи пригощання потенційних покупців). Оператором ринку також є агропродовольчий ринок.
До обов’язків операторів ринку, як і раніше, належить отримання експлуатаційного дозволу. Але за новими правилами експлуатаційний дозвіл вимагається від операторів ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Інші підприємці, які займаються первинним виробництвом, транспортуванням, реалізацією харчових продуктів, виробництвом продукції рослинного походження, організацією закладів громадського харчування повинні зареєструватись у нашій службі. На сьогоднішній день по Каховському району та м. Каховка вже зареєстровано 555 таких об’єктів, але це лише незначна частина від загальної кількості підприємців, які підлягають реєстрації. Тому після відновлення перевірок ми швидко почнемо поповнювати державну казну. Робота підприємства без експлуатаційного дозволу тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб від 30 до 38 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – від 23 до 30 мінімальних заробітних плат.
Добровільна державна реєстрація потужностей здійснюється за заявою підприємців та вноситься до реєстру на безоплатній основі, але коли при перевірці буде виявлено, що підприємство не зареєстроване будуть застосовані також високі штрафи
Що ще треба знати операторам ринку, щоб до них не було претензій від контролюючих органів?
Ну, перш за все вже пора ознайомитись з новим законодавством у сфері безпечності харчових продуктів. Незнання законодавства не звільняє від відповідальності. Необхідно привести свої об’єкти в належний санітарний стан, забезпечити проходження персоналу медичних оглядів та гігієнічних навчань по програмі санітарного мінімуму (а не для «галочки») та забезпечити належні умови для зберігання та реалізації харчових продуктів і нарешті реалізовувати лише якісні та безпечні харчові продукти. Зараз фахівці нашого управління готують матеріали для гігієнічного навчання для кухарів, продавців харчових продуктів та підприємців, бо ми вже відчули таке «соціальне замовлення». Дуже тривалий час цими питаннями наші підприємці не переймались, не поспішали витрачати кошти на проведення поточних ремонтів, закупівлю необхідного інвентарю, санітарного одягу, дезінфекцію та боротьбу з гризунами, проведення медогляду персоналу.
Також операторам ринку харчових продуктів треба пам’ятати , що у разі придбання споживачем непридатного харчового продукту продавець зобов’язаний замінити його на харчовий продукт, який є придатним до споживання, або повернути споживачеві сплачені ним кошти.
Також законом прописано, що підприємці відшкодовують споживачам збитки, заподіяні внаслідок отруєння від вживання ними харчових продуктів, якщо буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між цією шкодою та діяльністю чи бездіяльністю оператору ринку.
Оператор ринку зобов’язаний самостійно вилучати або відкликати харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини. Якщо вони цього не зроблять, то це зробить Головний державний інспектор, який має право видавати Постанови про відкликання з обігу харчових продуктів з одночасною передачею пакету документів в правоохоронні органи.
Усіх операторів ринку харчових продуктів, хто ще не зареєстрував свої об’єкти, запрошуємо на реєстрацію до Каховського районного управління по вул. Мелітопольська, 7. Для цього треба лише заповнити бланк заяви.
Якщо підприємцям буде цікаво, то ми можемо надавати інформацію про нововведення в законодавстві у сфері безпечності харчових продуктів.
Кабінет Міністрів України відмінив усі санітарні правила, на які ж правила орієнтуватись нашим підприємцям?
Так, дійсно багато Державних санітарних правил скасовані, але лише ті, що були прийняті до 1992 року. Але основні вимоги до санітарного стану приміщень, вимоги до гігієни персоналу, до технологічних процесів, до безпечності та якості харчових продуктів, їх виробництва, реєстрації, зберігання, транспортування, умов реалізації, маркування та інше, прописано в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». У цьому законі зібрано вичерпний перелік вимог, обов’язкове виконання яких підприємцями захистить нашого споживача від споживання небезпечних та неякісних харчових продуктів.
Залишаються чинними також «Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі», «Правила перевезення вантажів», Постанова Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 108 “Про Порядок заняття торговельною діяльністю і правила торговельного обслуговування населення” та багато інших. Вони визначають вимоги до організації дрібнороздрібної торговельної мережі, її приміщень та обладнання і поширюються на господарюючі суб’єкти всіх форм власності, що здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі та громадського харчування.