Профілактика вірусного гепатиту А

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.

Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).

У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50 С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер’ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю пива). Можливе свербіння шкіри.

Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.