Органічне виробництво: за участі європейських експертів відбувся черговий тренінг для фахівців Держпродспоживслужби

Європейський досвід здійснення державного нагляду (контролю) в сфері виробництва та реалізації органічних харчових продуктів, а саме «Маркування органічних продуктів» і «Простежуваність» – тема чергового тренінгу з питань органічного інспектування для фахівців Держпродспоживслужби, який організовано проєктом «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства» (COA), що фінансується Федеральним Міністерством продовольства та сільського господарства Німеччини.

Захід відбувся 11 грудня 2024 року в режимі онлайн, до якого долучились державні ветеринарні інспектори Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Єрмак Анна, заступник начальника відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та кормів Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби подякувала організаторам за співпрацю та зазначила: «В Україні спостерігається тенденція до збільшення сертифікації органічних операторів за вимогами українського законодавства. На сьогодні їх вже 258, що свідчить не тільки про збільшення українського внутрішнього ринку, а й пропозиції на ньому. В торгових мережах ми все частіше зустрічаємо продукти з маркуванням органічної продукції – державним логотипом, який потребує правильного розуміння у його застосуванні як у державних інспекторів, так і у споживачів. Тому ми щиро вдячні нашим партнерам за всебічну допомогу і підтримку в цьому напрямі

«Цей тренінг є частиною нашої довгострокової співпраці з Держпродспоживслужбою у розбудові спроможності до впровадження українського органічного законодавства та, зокрема, здійснення контролю в органічному виробництві. Ми вражені кількістю учасників з усіх областей України, які приєдналися до сьогоднішнього тренінгу та демонструють прагнення розширювати свої знання про ключові аспекти контролю в органічному секторі в ці складні для України часи», – підкреслив керівник проєкту д-р Штефан Дреесманн під час онлайн тренінгу.

На сьогодні в Україні понад 250 українських виробників вже пройшли сертифікацію та внесені до українського реєстру органічних операторів, який оприлюднено на офіційному вебпорталі Міністерства аграрної політики та продовольства України. Крім того, з початку цього року деякі оператори почали маркувати свою продукцію державний логотип для органічної продукції  у відповідності до Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».