З’ясовуємо, чим небезпечні трансжири, в яких продуктах вони містяться і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров’ю

Що таке трансжири

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для “будівництва” клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції. Трансжири містяться у м’ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

Вплив трансжирів на здоров’я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

  • розвитку серцево-судинних захворювань;
  • гормональних порушень;
  • розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;
  • ослаблення імунітету;
  • появи алергічних реакцій;
  • порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

 Які продукти містять трансжири

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

  • кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
  • фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
  • морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками;
  • картопляні чипси, сухарики, попкорн;
  • перероблене м’ясо — ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м’ясо, м’ясні консерви тощо;
  • сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо;
  • різні соуси, кетчупи, майонези тощо;
  • плавлені сири, тверді сири, сирки;
  • заморожені напівфабрикати.

Як харчуватися без трансжирів

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й  покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.

Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їх споживання. Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, обмежити споживання майонезів, соусів та дезодорованої олії, а фастфуд і напівфабрикати — відвареними або приготовленими на парі стравами.

Всесвітня організація охорони здоров’я розпочала ініціативу під назвою  REPLACE (заміна), яка містить настанови всім країнам щодо того, як усунути штучні трансжири з їжі, що є передумовою для подальшого припинення їх використання в усьому світі.

В окремих країнах Європи та Сполучених Штатах Америки заходи щодо обмеження вмісту трансжирних кислот в харчових продуктах практикуються вже давно, так як вміст харчових продуктів регулюється законодавством: в Данії з 2003 року, в Сполучених Штатах з 2006-го, Австрії, Норвегії, Швейцарії, Ісландії, Угорщині, Латвії та інших країнах Європи. Нині регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території Європейського Союзу.

З 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на оброблення трансжирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі. Також на практиці це означає майже повну заборону використання трансжирних кислот у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для охорони громадського здоров’я.

Варто зазначити, що з жовтня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 06.07.2020 № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів.