Дослідження молока спеціалістами ветеринарної медицини Високопільського району

Одним з найцінніших харчових продуктів є молоко, яке містить білки, жири, молочний цукор, мінеральні речовини, мікроелементи й біологічно активні сполуки, що відіграють важливу роль в обміні речовин в організмі. До його складу входить також багато інших елементів, необхідних для нормальної життєдіяльності організму. Сьогодні відповідальність виробників за високу якість молока й молочних продуктів значно зросла.

Як відомо, найбільш поширене захворювання в молочному скотарстві – мастит. Особливо небезпечний субклінічний мастит, який не має клінічних ознак. Виявити його можна тільки лабораторними методами. Ознакою запального процесу в молочній залозі є підвищена кількість у молоці соматичних клітин, головним чином лейкоцитів.

Таке молоко вже не може бути якісним, до того ж воно може становити небезпеку для життя людини. Тому визначення кількості соматичних клітин у збірному молоці й окремих його зразках має велике значення для поліпшення якості молочної продукції, попередження захворювань людей, які виникають у результаті споживання недоброякісного молока та молочної продукції.

Спеціалісти ветеринарної медицини Високопільського району щомісяця досліджують молоко за допомогою реактиву «Мастидин». Так 28 вересня 2017 року проведено дослідження молока на субклінічну форму маститу від корів приватного сектору по Новопетрівській сільській раді.

Молоко від корів приватного сектору приймають на трьох закупівельних пунктах і відправляють на молокопереробні підприємства. Списки власників корів, молоко від яких дозволено для приймання, передають закупівельникам.