Санітарні вимоги до води питної з пунктів розливу

На території Херсонської об’єднаної територіальної громади в різних районах міста розміщуються стаціонарні ємності для води, з яких набирають воду для власних потреб мешканці мікрорайонів.  

Згідно зі статтею 26 Закону України «Про систему громадського здоров’я» водні об’єкти, що використовуються в цілях питного та господарсько-побутового водопостачання, не повинні бути джерелами біологічних, хімічних і фізичних факторів шкідливого впливу на людину.

Враховуючи зазначене, Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує про вимоги до води питної з пунктів розливу відповідно до Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Для виробництва питної води з пунктів розливу, повинна використовуватись вода підземних джерел питного водопостачання або водопровідна питна вода, яка пройшла додаткову обробку.

Вода питна з пунктів розливу не повинна вміщувати ароматизаторів, підсолоджувачів та інших харчових чи харчосмакових речовин, крім речовин, що нормуються цими Санітарними нормами.

Термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємностях не повинен перевищувати 24 години, а у транспортних ємностях (автоцистернах) – 6 годин.

Термін зберігання питної води може бути збільшено за результатами санітарно-епідеміологічних досліджень за умов додаткового її знезараження перед розливом у тару споживача методами, що не забруднюють питну воду залишковими концентраціями реагентів.

У пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її:

– виду;

– оброблена, необроблена (природна), штучно-мінералізована, штучно-фторована, штучно-йодована;

– з оптимальним вмістом мінеральних речовин;

– газована чи негазована тощо;

– складу;

– ”вода питна” та перелік уведених речовин, зокрема консервантів, макро- та мікроелементів;

 – умов зберігання;

 – дата виготовлення;

 – найменування, адреса та телефон виробника і місце її виготовлення;

 – вид вихідної води;

– місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини;

– посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду.

Місце реалізації питної води з пунктів розливу слід розташовувати:

– на території з твердим покриттям, що упорядкована та благоустроєна і знаходиться на відстані не менше ніж 50 м від місць забруднення (сміттєзбірники, вбиральні, магістралі з інтенсивним рухом транспорту, автостоянки тощо);

– має прилавок, до якого підведено трубопровід з металевим краном для розливу питної води (кран слід розташовувати над прилавком на висоті не менше ніж 0,5 м).

При наповненні тари питною водою треба уникати безпосереднього дотику між краном та тарою. Термін зберігання питної  води, набраної  з  пунктів   розливу у тарі споживача не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання  у чистій  закритій тарі при температурі від + 50C до + 200С в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів. Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити. Для пиття та приготування їжі воду, забрану з пунктів розливу, рекомендуємо додатково  кип’ятити.

Разом з тим, для централізованого водопостачання міської територіальної громади Херсона МКП «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсона» використовується підземне джерело – Херсонське родовище прісних підземних вод. Централізоване водопостачання здійснюється з Верхньосарматського водоносного горизонту. Згідно технологічного регламенту з описом технологічного процесу виробництва питної води для підйому води експлуатуються виключно артезіанські свердловини глибиною від 60 до 100 метрів, вода з поверхневих джерел (р. Дніпро)  не використовується.  Крім того, щоденно виконується дезінфекція води на насосних станціях гіпохлоритом натрію. Відомчою атестованою хіміко-бактеріологічною лабораторією МКП «ВУВКГ м. Херсона» забезпечено лабораторний контроль за якістю питної води – за результатами досліджень питна вода, яка надходить до розподільчої мережі міста, відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Нагляд за питним водопостачанням є пріоритетним у роботі фахівців державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та перебуває на постійному контролі.