Спеціалісти Нижньосірогозького управління долучилися до наради щодо актуальних питань організації харчування дітей

Актуальні питання в роботі загальноосвітніх закладів Сірогозщини було винесено на розгляд наради з директорами ліцеїв та гімназій, до якої були залучені фахівці Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Спеціалісти Нижньосірогозького управління звернули увагу присутніх на питання організації харчування в закладах освіти, додержання вимог   санітарно-гігієнічних правил та норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Керівникам закладів освіти було наголошено, що харчування учнів має будуватися на дотриманні трьох основних принципів:

  • забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
  • задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
  • дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Їжа у закладах освіти має бути не тільки корисною, але й смачною та різноманітною. Тому за ініціативи першої леді Олени Зеленської в Україні здійснюється  реформування шкільного харчування.

В.о. начальника Нижньосірогозького управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергій Чебукін висвітлив присутнім інформацію щодо практичного застосування нормативно-правових актів з питань організації харчування дітей у закладах освіти, а також питання  запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Він пояснив, що за складною назвою НАССР – прості та зрозумілі правила, дотримання яких є запорукою того, що діти споживатимуть безпечну їжу. НАССР – система, що допомагає ідентифікувати, оцінювати та контролювати небезпечні чинники на кухні.  Особливо важливим є принцип дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку. Тому було внесено пропозицію провести додаткову роз’яснювальну роботу  та посилити контроль за дотриманням особистої гігієни і гігієни приміщень харчоблоку.

Сергій Чебукін також нагадав присутнім основні вимоги наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.11.2021 року №2347 «Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти», згідно якого, зокрема, передбачено розмежування обладнання та посуду для миття необроблених, але готових до споживання харчових продуктів, дотримання вимог під час приготування та реалізації салатів тощо.

Присутнім директорам закладів загальної середньої освіти начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління Лариса Качкарова наголосила, що 01 січня 2022 року вже завершився перехідний період впровадження реформи шкільного харчування. Була проведена значна організаційна та підготовча робота до впровадження нового меню,  наразі йде робота щодо затвердження перспективного чотиритижневого меню на зимовий період.

Також Лариса Качкарова звернула увагу присутніх про Порядок проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб,  затверджений  наказом МОЗ України від 18.08.2021 року №1742. Вона звернула увагу керівників освітніх закладів на те, що медичні працівники закладів охорони здоров’я, які   виявили чи запідозрили інфекційне захворювання, визначають коло осіб, що контактували з хворим, та надають відповідну інформацію до центру контролю та профілактики хвороб (лабораторного центру МОЗ), а у разі госпіталізації організацію виконання цих завдань виконує сімейний лікар.

В ході заходу керівники закладів поділились досвідом впровадження нових страв в меню школярів та  інформували про проведену роз’яснювальну роботу не лише з дітьми, а і з батьками. Під час наради присутні отримали відповіді та роз’яснення з питань організації харчування, розробки перспективного меню,   а також щодо організації протиепідемічних заходів в умовах поширення коронавірусної хвороби.