Фахівцями Білозерського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 1 по 3 лютого пройдено онлайн-тренінг на тему: «Органічний модуль з розвитку потенціалу державних службовців у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія)
Основною метою тренінгу є поповнення знань робітників та розвиток потенціалу Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, Державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту».
Спеціалісти розглянули такі теми, як органічне виробництво, маркування органічної продукції, суб’єкти ринку органічної продукції, вимоги органічного виробництва та відповідне законодавство.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Галузі органічного виробництва:
- органічне рослинництво (у тому числі насінництво та розсадництво);
- органічне тваринництво (у тому числі птахівництво, бджільництво);
- органічне грибівництво (у тому числі вирощування органічних дріжджів);
- органічна аквакультура;
- виробництво органічних морських водоростей;
- виробництво органічних харчових продуктів (у тому числі органічне виноробство);
- виробництво органічних кормів;
- заготівля органічних об’єктів рослинного світу.
Переваги органічних продуктів:
-відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на ваш організм, охороняють ваше здоров’я;
-органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів й інших речовин хімічного синтезу;
-органічні продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів;
-органічні продукти не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їхній основі;
-органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини й матеріали для пакування, заборонене використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д;
-вживання органічних продуктів опосередковано сприяє збереженню навколишнього середовища, а саме позитивно впливає на відтворення природної родючості ґрунтів, сприяє збільшенню природного біорізноманіття; поліпшує здоров’я тварин, оскільки застосовуються такі методи їхнього утримання, які узгоджуються з їх природними потребами й не заподіюють страждання тваринам.
04.02.2022
Фахівці Білозерського управління пройшли онлайн-тренінг щодо органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції
Фахівцями Білозерського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області з 1 по 3 лютого пройдено онлайн-тренінг на тему: «Органічний модуль з розвитку потенціалу державних службовців у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія)
Основною метою тренінгу є поповнення знань робітників та розвиток потенціалу Міністерства економіки України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, Державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту».
Спеціалісти розглянули такі теми, як органічне виробництво, маркування органічної продукції, суб’єкти ринку органічної продукції, вимоги органічного виробництва та відповідне законодавство.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів здійснює державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.
Галузі органічного виробництва:
Переваги органічних продуктів:
-відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на ваш організм, охороняють ваше здоров’я;
-органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів й інших речовин хімічного синтезу;
-органічні продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів;
-органічні продукти не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їхній основі;
-органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини й матеріали для пакування, заборонене використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д;
-вживання органічних продуктів опосередковано сприяє збереженню навколишнього середовища, а саме позитивно впливає на відтворення природної родючості ґрунтів, сприяє збільшенню природного біорізноманіття; поліпшує здоров’я тварин, оскільки застосовуються такі методи їхнього утримання, які узгоджуються з їх природними потребами й не заподіюють страждання тваринам.