Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжують інформаційну роботу щодо впровадження системи НАССР

Фахівцями Нововоронцовського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено круглий стіл  для завідувачів дошкільних навчальних закладів, директорів загальноосвітніх шкіл та навчально-виховних комплексів щодо впровадження системи аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю в критичних точках (НАССР) на харчоблоках місцевих установ дошкільної та загальної середньої освіти.

Під час заходу учасниками обговорено шляхи та терміни впровадження системи НАССР.

НАССР в закладах освіти – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.

Головним завданням системи HACCP  є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів.

Не достатньо розробити лише документацію. Потрібно налагодити процеси таким чином, щоб їх описати і надати докази того, що ці процеси дозволяють випускати безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – не забезпечує  впровадження системи НАССР.

Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати таким чином, щоб уникнути перехресного забруднення (забруднення харчових продуктів хімічними, біологічними чи фізичними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчові продукти, допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами). Поточність виробничих процесів організовують так, щоб забезпечити їх фізичне розділення або розділення в часі. Фізичне розділення виробничих процесів вимагає належної інфраструктури. Розділення виробничих процесів у часі вимагає дисципліни персоналу та опис процесів. Уникнення перехресного забруднення – це комбінація розділення потоків, які можуть негативно впливати на безпечність продукції фізично та у часі.

У ході обговорення всі присутні отримали вичерпні відповіді на питання, що їх цікавили, а також спеціалістами Нововоронцовського управління роздано тематичні матеріали та роз’яснювальні листи.