Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснюють навчання щодо принципів системи НАССР та впровадження реформи шкільного харчування

З метою покращення обізнаності батьківських комітетів,  постачальників харчових продуктів в заклади освіти, директорів шкіл, завідувачів садочків, спеціалістів відділів освіти, працівників харчоблоків шкіл та садочків в організації  харчування  дітей  в закладах освіти відповідно до принципів системи НАССР та  впровадження реформи шкільного харчування у жовтні 2021 року було підписано Меморандум між Херсонською обласною державною адміністрацією, Херсонською обласною радою, Управлінням освіти і науки Херсонської обласної державної адміністрації, Управлінням освіти Херсонської міської ради, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області та Херсонським державним університетомщо передбачає реалізацію сертифікатної освітньої програми «Організація харчування дітей в закладах освіти відповідно до принципів системи HACCP».

Протягом грудня 2021 року спеціалістами Управління безпечності  харчових продуктів  та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби  в Херсонській області (далі-спеціалісти Управління)  на базі Херсонського  державного університету  було проведено  5 навчальних курсів,  які нараховували  113 слухачів, серед них –  представники різних рівнів закладів освіти та працівники харчоблоків шкіл та садочків. Спеціалісти управління  надали вичерпну інформацію на  питання аудиторії щодо перевірки харчоблоків, нових правил харчування, оформлення документації, узгодження меню тощо.

Рекомендуємо представникам та працівникам харчоблоків закладів освіти:

  • використовувати постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, тим самим забезпечуючи приготування безпечних страв;
  • здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що  пройшли державну реєстрацію або  отримали експлуатаційний дозвіл відповідно до цього закону про харчові продукти;
  • погоджувати постачальників харчових продуктів до закладів освіти з Держпродспоживслужбою;
  • приймати харчові продукти тільки за наявності супровідних документів (товаро – транспортних накладних);
  • при виявленні будь-яких невідповідностей харчових продуктів вимогам безпечності  під час використання, негайно розпочинати процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність Держпродспоживслужбу.

Звертаємо увагу, що батьки або особи, які здійснюють опіку чи піклування, мають право обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування загальноосвітніх навчальних закладів та дошкільних дитячих закладів, звертатися до відповідних органів управління освітою з питань навчання і виховання дітей, захищати законні інтереси дітей.

Батьки можуть:

– створити комісію з організації харчування у закладах освіти, брати участь у бракеражній комісії, яка здійснює щоденний контроль за якістю готових страв, у комісії з перевірки стану харчоблоку, створювати раду з харчування;

перевірити, чим саме будуть годувати дітей у школі, дитячому садочку можна навіть дома, маючи трохи часу на вивчення документів. Для цього на порталі DOZORRO знайти закупівлю харчування та перевірити тендерну документацію замовника, тендерну пропозицію переможця або зміст укладеного договору.

– якщо виникли обґрунтовані сумніви щодо якості та безпечності харчових продуктів, мають право відповідно до Закону України «Про звернення громадян» звернутися особисто або колективно зі зверненням до керівника закладу, обласних, міських, районних органів управління освіти, територіальних установ Держпродспоживслужби, Міністерства освіти та науки України тощо.

Також інформуємо, що в 2022 році у Херсонському державному університеті буде постійно здійснюватися набір груп слухачів на курси сертифікатної освітньої програми «Організація харчування дітей в закладах освіти відповідно до принципів системи HACCP».