Уряд затвердив нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»). Зміни прийняті з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.
Щоб детально опрацювати зміни та вимоги до складання чотиритижневого сезонного меню за ініціативи Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на базі опорного закладу Нижньосірогозький ліцей було проведено навчання – нараду з керівниками закладів загальної середньої освіти селищної ради.

Практичне застосування нормативно-правових актів з питань організації харчування дітей у закладах освіти, а також питання запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) висвітлив присутнім в.о. начальника Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в Херсонській області Сергій Чебукін. Він нагадав основні вимоги наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.11.2021 року №2347 «Про затвердження методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти», згідно якого, зокрема, передбачено розмежування обладнання та посуду для миття необроблених, але готових до споживання харчових продуктів, а також можливість використання одних і тих самих раковин для різних категорій харчових продуктів лише за умови застосування валідованих методів миття і дезінфекції.
Про особливості розробки Примірного чотиритижневого сезонного меню згідно вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» присутніх директорів закладів загальної середньої освіти інформувала начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління Лариса Качкарова.

Вона окреслила вимоги до планування меню:
- щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти Примірне чотиритижневе сезонне меню;
- включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших продуктів повинні відповідати нормам харчування;
- примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати рекомендоване меню, яке затверджено наказом МОЗ;
- засновник державних і комунальних закладів освіти також може забезпечити розроблення меню як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів тощо.
Лариса Качкарова нагадала, що питна вода повинна бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп наведено у додатку №10 до норм Постанови КМУ №305. Вона також зазначила, що у додатку №11 до норм харчування визначено особливості забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема, наведено причини особливих дієтичних потреб: цукровий діабет; харчова алергія; целіакія — непереносимість глютену; лактазна недостатність — непереносимість лактози; вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.
В ході наради особливо багато питань виникало щодо норм споживання хліба, цукру та солі. Було надано рекомендації щодо необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи як з дітьми, так і з батьками щодо формування нових харчових звичок.
Також було обговорено дотримання протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVІD-19 при проведенні новорічно-різдвяних свят, адже Постановою КМУ від 09.12.2021 року №1236 передбачено, що у разі встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки забороняється проведення в закладах освіти масових заходів за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів).
За результатами наради було прийнято рішення про розробку 2 варіантів сезонного чотиритижневого меню згідно затверджених норм харчування, з врахуванням наявних умов на харчоблоках закладів для приготування страв та відповідно чинного законодавства.
20.12.2021
Фахівцями Нижньосірогозького управління проведено навчання-нараду з керівниками закладів освіти щодо норм та Порядку організації харчування
Уряд затвердив нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти (постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»). Зміни прийняті з метою врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії.
Щоб детально опрацювати зміни та вимоги до складання чотиритижневого сезонного меню за ініціативи Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області на базі опорного закладу Нижньосірогозький ліцей було проведено навчання – нараду з керівниками закладів загальної середньої освіти селищної ради.
Практичне застосування нормативно-правових актів з питань організації харчування дітей у закладах освіти, а також питання запровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) висвітлив присутнім в.о. начальника Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в Херсонській області Сергій Чебукін. Він нагадав основні вимоги наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17.11.2021 року №2347 «Про затвердження методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти», згідно якого, зокрема, передбачено розмежування обладнання та посуду для миття необроблених, але готових до споживання харчових продуктів, а також можливість використання одних і тих самих раковин для різних категорій харчових продуктів лише за умови застосування валідованих методів миття і дезінфекції.
Про особливості розробки Примірного чотиритижневого сезонного меню згідно вимог Постанови КМУ від 24.03.2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» присутніх директорів закладів загальної середньої освіти інформувала начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління Лариса Качкарова.
Вона окреслила вимоги до планування меню:
Лариса Качкарова нагадала, що питна вода повинна бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп наведено у додатку №10 до норм Постанови КМУ №305. Вона також зазначила, що у додатку №11 до норм харчування визначено особливості забезпечення харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами, зокрема, наведено причини особливих дієтичних потреб: цукровий діабет; харчова алергія; целіакія — непереносимість глютену; лактазна недостатність — непереносимість лактози; вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.
В ході наради особливо багато питань виникало щодо норм споживання хліба, цукру та солі. Було надано рекомендації щодо необхідності проведення широкої роз’яснювальної роботи як з дітьми, так і з батьками щодо формування нових харчових звичок.
Також було обговорено дотримання протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVІD-19 при проведенні новорічно-різдвяних свят, адже Постановою КМУ від 09.12.2021 року №1236 передбачено, що у разі встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки забороняється проведення в закладах освіти масових заходів за участю здобувачів освіти з більш ніж однієї групи (класу) та за присутності глядачів (відвідувачів).
За результатами наради було прийнято рішення про розробку 2 варіантів сезонного чотиритижневого меню згідно затверджених норм харчування, з врахуванням наявних умов на харчоблоках закладів для приготування страв та відповідно чинного законодавства.