У Херсонській області можна зустріти в теплі пори року значну кількість видів грибів як їстівних, умовно їстівних так і отруйних. За даними МОЗ, із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Наразі в торгівельних мережах є широкий асортимент свіжих грибів, перероблених та консервованих. Але серед населення Херсонщини є значна частина любителів зайнятися «тихим» полюванням, і вжити в їжу добуті «трофеї».
Фахівці Новотроїцького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформують, на території Новотроїцької ОТГ відсутні ліси, тому тут значно менший перелік видів грибів яких можна знайти навесні та восени. Але випадки отруєння трапляються.
Як повідомляють фахівці, основними причинами отруєнь дикорослими грибами є:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Особам, які для домашнього споживання готують консервовані гриби, необхідно суворо дотримуватись правил консервування. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати важке захворювання людей – ботулізм.
Як уникнути отруєння грибами:
Профілактика.
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль в животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами:
- Найголовніше – терміново телефонуйте «103».
- Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
- До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
- Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
- Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельно небеезпечно.
- Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.
11.10.2021
Отруєння грибами: профілактика, ознаки і перша допомога при отруєнні
У Херсонській області можна зустріти в теплі пори року значну кількість видів грибів як їстівних, умовно їстівних так і отруйних. За даними МОЗ, із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Наразі в торгівельних мережах є широкий асортимент свіжих грибів, перероблених та консервованих. Але серед населення Херсонщини є значна частина любителів зайнятися «тихим» полюванням, і вжити в їжу добуті «трофеї».
Фахівці Новотроїцького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформують, на території Новотроїцької ОТГ відсутні ліси, тому тут значно менший перелік видів грибів яких можна знайти навесні та восени. Але випадки отруєння трапляються.
Як повідомляють фахівці, основними причинами отруєнь дикорослими грибами є:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно-їстівних грибів;
– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.
Особам, які для домашнього споживання готують консервовані гриби, необхідно суворо дотримуватись правил консервування. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати важке захворювання людей – ботулізм.
Як уникнути отруєння грибами:
Профілактика.
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами: