З першого січня набув чинності оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Над впровадженням нової нормативної бази працювала спеціальна група за участю представників Міністерств охорони здоров’я, освіти і науки та Держпродспоживслужби.
Для з’ясування наявних проблем з реформування системи шкільного харчування Горностаївські фахівці Держпродспоживслужби обстежили усі заклади освіти Горностаївської і Костянтинівської територіальних громад та здійснили їх паспортизацію.
Визначено три основні напрямки спільного плану з реформування системи шкільного харчування: оновлення застарілої бази, підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, ресурсне забезпечення шкіл. А з’ясувати наявні проблеми має паспортизація закладів освіти.
Тож, на виконання доручення голови ОДА, за ініціативи Горностаївських фахівців Держпродспоживслужби, було обстежено усі 26 закладів освіти Горностаївської та Костянтинівської територіальних громад задля їх паспортизації.
Кожен заклад освіти має два паспорти (окремо щодо загального стану освітньої установи, окремо – харчоблоку), у яких міститься детальна інформація щодо створених умов для перебування та харчування дітей.
Також у паспорті наводиться таблиця відповідності, тобто можна побачити, які пункти відповідають стандартам та вимогам санітарного регламенту, а бо ж що закладам освіти потрібно замінити.
Наразі на Горностаївщині розроблено та підписано паспорти вже усіма закладами.
Що показала паспортизація?
Горностаївська та Костянтинівська громади покращують матеріальну базу закладів освіти, зокрема й харчоблоків. Наприклад, торік оновили обладнання харчоблоків (придбано нові електроплити із духовими шафами, встановлено механічну витяжну вентиляцію, тощо) в Ольгинському, Великоблаговіщенському, Костянтинівському закладах середньої освіти, Горностаївському та Каїрському ліцеях. Окрім встановлення сучасного обладнання, в ліцеях № 1, № 2 та Костянтинівському опорному закладі освіти зробили капітальний ремонт на харчоблоках, у мийках та у варильному цеху, а також замінили рукомийники для дітей.
Не лише модернізація, а й контроль якості
Реформа шкільного харчування не обмежується лише модернізацією харчоблоків. Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства акцентує увагу на суттєвих змінах законодавчих норм, що дадуть змогу реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, змінились гігієнічні вимоги до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів. Ці зміни обов’язкові для виконання та допомагають посилити контроль якості, а також знизити ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів. Новий санітарний регламент встановлює групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти). Нові для українських закладів освіти підходи до харчування та рецептури впроваджуються на основі програми покращення культури харчування «Нове шкільне харчування Cult Food» кулінарного експерта та громадського активіста Євгена Клопотенка.
Оновлене обладнання Костянтинівської громади покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях і температурний режим готових страв.
Страви за рецептами Клопотенка впроваджують та удосконалюють
Урізноманітнено меню і в закладах освіти Горностаївщини. Кожен заклад освіти визначив для себе від двох до шести страв зі збірника Клопотенка, які готують для школярів.
Щоправда, в рецептах Клопотенка багато спецій та зелені, є насіння та волоські горіхи – всього цього немає у переліку харчових продуктів, затверджених для використання в шкільному меню постановою Кабміну. Тому вибирали те, що можна готувати, виходячи з наявних норм харчування і переліку продуктів. Скажімо, дітям смакує кольорове картопляне пюре (додають до готової страви сік буряка чи сік моркви), відварений буряк із сухариками (але сухарі не з магазину, а кухарі підсушують хліб в духовій шафі), чахохбілі (різновид рагу з куркою), чай каркаде. Є в сучасному меню хек смажений – його готують у шкільних їдальнях Горностаївщини з повторною термічною обробкою (в Клопотенка такого немає). Тобто після смаження ще відправляють у духову шафу, аби забезпечити безпечне і максимально наближене до дієтичного харчування.
Позитивні приклади введення нових підходів до шкільного харчування на Горностаївщині засвідчують: якщо є бажання до змін – перешкод не існує. Той, хто насправді хоче щось зробити, змінити, – просто це робить.
26.04.2021
Горностаївщина створює умови для безпечного та здорового харчування дітей
З першого січня набув чинності оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Над впровадженням нової нормативної бази працювала спеціальна група за участю представників Міністерств охорони здоров’я, освіти і науки та Держпродспоживслужби.
Для з’ясування наявних проблем з реформування системи шкільного харчування Горностаївські фахівці Держпродспоживслужби обстежили усі заклади освіти Горностаївської і Костянтинівської територіальних громад та здійснили їх паспортизацію.
Визначено три основні напрямки спільного плану з реформування системи шкільного харчування: оновлення застарілої бази, підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів, ресурсне забезпечення шкіл. А з’ясувати наявні проблеми має паспортизація закладів освіти.
Тож, на виконання доручення голови ОДА, за ініціативи Горностаївських фахівців Держпродспоживслужби, було обстежено усі 26 закладів освіти Горностаївської та Костянтинівської територіальних громад задля їх паспортизації.
Кожен заклад освіти має два паспорти (окремо щодо загального стану освітньої установи, окремо – харчоблоку), у яких міститься детальна інформація щодо створених умов для перебування та харчування дітей.
Також у паспорті наводиться таблиця відповідності, тобто можна побачити, які пункти відповідають стандартам та вимогам санітарного регламенту, а бо ж що закладам освіти потрібно замінити.
Наразі на Горностаївщині розроблено та підписано паспорти вже усіма закладами.
Що показала паспортизація?
Горностаївська та Костянтинівська громади покращують матеріальну базу закладів освіти, зокрема й харчоблоків. Наприклад, торік оновили обладнання харчоблоків (придбано нові електроплити із духовими шафами, встановлено механічну витяжну вентиляцію, тощо) в Ольгинському, Великоблаговіщенському, Костянтинівському закладах середньої освіти, Горностаївському та Каїрському ліцеях. Окрім встановлення сучасного обладнання, в ліцеях № 1, № 2 та Костянтинівському опорному закладі освіти зробили капітальний ремонт на харчоблоках, у мийках та у варильному цеху, а також замінили рукомийники для дітей.
Не лише модернізація, а й контроль якості
Реформа шкільного харчування не обмежується лише модернізацією харчоблоків. Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства акцентує увагу на суттєвих змінах законодавчих норм, що дадуть змогу реформувати систему шкільного харчування. Зокрема, змінились гігієнічні вимоги до харчоблоків, персоналу та способів транспортування продуктів. Ці зміни обов’язкові для виконання та допомагають посилити контроль якості, а також знизити ризик постачання до шкільних їдалень небезпечних і неякісних продуктів. Новий санітарний регламент встановлює групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному раціоні учнів (злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти). Нові для українських закладів освіти підходи до харчування та рецептури впроваджуються на основі програми покращення культури харчування «Нове шкільне харчування Cult Food» кулінарного експерта та громадського активіста Євгена Клопотенка.
Оновлене обладнання Костянтинівської громади покращить технологічні процеси приготування страв, сприятиме переходу до здорового харчування, а також забезпечить належну гігієнічність посуду в шкільних їдальнях і температурний режим готових страв.
Страви за рецептами Клопотенка впроваджують та удосконалюють
Урізноманітнено меню і в закладах освіти Горностаївщини. Кожен заклад освіти визначив для себе від двох до шести страв зі збірника Клопотенка, які готують для школярів.
Щоправда, в рецептах Клопотенка багато спецій та зелені, є насіння та волоські горіхи – всього цього немає у переліку харчових продуктів, затверджених для використання в шкільному меню постановою Кабміну. Тому вибирали те, що можна готувати, виходячи з наявних норм харчування і переліку продуктів. Скажімо, дітям смакує кольорове картопляне пюре (додають до готової страви сік буряка чи сік моркви), відварений буряк із сухариками (але сухарі не з магазину, а кухарі підсушують хліб в духовій шафі), чахохбілі (різновид рагу з куркою), чай каркаде. Є в сучасному меню хек смажений – його готують у шкільних їдальнях Горностаївщини з повторною термічною обробкою (в Клопотенка такого немає). Тобто після смаження ще відправляють у духову шафу, аби забезпечити безпечне і максимально наближене до дієтичного харчування.
Позитивні приклади введення нових підходів до шкільного харчування на Горностаївщині засвідчують: якщо є бажання до змін – перешкод не існує. Той, хто насправді хоче щось зробити, змінити, – просто це робить.