Обрізка – це часткове або повне видалення гілок і пагонів, прийом догляду за плодовими та декоративними деревами і чагарниками, спрямований на регулювання їх росту, розвитку і плодоношення.
Формуючу обрізку проводять головним чином в перші три-п’ять років. Її основне завдання – створення зручної для догляду, добре освітленої, міцної крони, що дозволяє прискорити початок цвітіння і плодоношення, отримувати найбільшу декоративність і урожай.
Омолоджуюча обрізка відновлює загасаюче зростання старих дерев, зберігає активність ростових процесів, стимулює закладання генеративних бруньок, відновлює декоративність і підвищує врожайність рослин.
Омолодження починають після перших двох-трьох урожаїв або при зниженні цвітіння. Проводять укорочення гілок першого порядку та багаторічних гілок, намагаючись зберігати молоді пагони з генеративними бруньками. Перші ознаки зниження ростової активності (ослаблення росту пагонів приблизно до 15-20 см) сигналізують про необхідність омолоджуючої обрізки. Не можна з нею і запізнюватися, чекаючи повного загасання верхівкового росту. Зазвичай таку обрізку проводять раз в 3-4 роки. Обрізка на зниження висоти і обмеження обсягу крони спрямована на поліпшення режиму освітленості, підвищення продуктивності рослин. Це найбільш трудомісткий вид обрізки, в основному застосовується в промислових плодових садах.
Санітарна обрізка застосовується на запущених деревах, які не піддавалися обрізанню тривалий час. Цю обрізку можна проводити не лише навесні, а й протягом року. У першу чергу видаляють поламані та висохлі гілки, частину пониклих гілок в нижній зоні крони. Потім проводять омолоджуючу обрізку з обмеженням розмірів крони.
Технологія обрізки
Товсті гілки зрізують, попередньо надпилявши їх з протилежного боку, щоб не було задирів кори. Тонкі гілки (тонше 1 см) зрізають секатором, залишивши над брунькою шипик 1,5-2 мм. Місця зрізу гілок товщі 2 см слід змастити садовим варом. Дуже хороший садовий вар з сосновою живицею – каніфоллю.
Шар садового вару повинен бути не менше 3-5 мм для запобігання осушення місця зрізу і попадання в рану інфекції. Однак останнім часом є рекомендації використовувати латексні фарби з додаванням солей міді (приклад: препарат “Раннет” і ін.), Або так звану “штучну кору” – LacBalsam®- препарат прискорює процеси відновлення пошкоджених тканин (процес утворення камбію), що забезпечує захист від пересихання і хвороботворних мікроорганізмів, шкідників, а також попадання вологи.
Але важливі не тільки терміни і технологія обрізки. Не можна забувати про особливості плодоношення різних плодових культур і їх сортів, а також про особливості росту і цвітіння декоративних рослин.
Час обрізки саду
Традиційно, вважається пора обрізки: кінець січня – початок квітня. Погода весь час вносить свої корективи в терміни обрізки, то розтягуючи, то скорочуючи період робіт приблизно на один – півтора тижні.Якщо більш детально говорити про терміни обрізки, то найкращим, звичайно ж, буде період спокою. Важливо пам’ятати основне обмеження – обрізку потрібно проводити після закінчення вегетації і до початку сокоруху, тобто до початку набрякання бруньок.Особливих обмежень по обрізці пізньої осені та взимку немає. Взимку не бажано обрізати при температурі нижче: -8-10 ° C. При більш сильних морозах деревина стає крихкою, рани виходять роздробленими, погано заростають.
27.01.2021
Подбаємо про врожай плодових завчасно
Обрізка – це часткове або повне видалення гілок і пагонів, прийом догляду за плодовими та декоративними деревами і чагарниками, спрямований на регулювання їх росту, розвитку і плодоношення.
Формуючу обрізку проводять головним чином в перші три-п’ять років. Її основне завдання – створення зручної для догляду, добре освітленої, міцної крони, що дозволяє прискорити початок цвітіння і плодоношення, отримувати найбільшу декоративність і урожай.
Омолоджуюча обрізка відновлює загасаюче зростання старих дерев, зберігає активність ростових процесів, стимулює закладання генеративних бруньок, відновлює декоративність і підвищує врожайність рослин.
Омолодження починають після перших двох-трьох урожаїв або при зниженні цвітіння. Проводять укорочення гілок першого порядку та багаторічних гілок, намагаючись зберігати молоді пагони з генеративними бруньками. Перші ознаки зниження ростової активності (ослаблення росту пагонів приблизно до 15-20 см) сигналізують про необхідність омолоджуючої обрізки. Не можна з нею і запізнюватися, чекаючи повного загасання верхівкового росту. Зазвичай таку обрізку проводять раз в 3-4 роки. Обрізка на зниження висоти і обмеження обсягу крони спрямована на поліпшення режиму освітленості, підвищення продуктивності рослин. Це найбільш трудомісткий вид обрізки, в основному застосовується в промислових плодових садах.
Санітарна обрізка застосовується на запущених деревах, які не піддавалися обрізанню тривалий час. Цю обрізку можна проводити не лише навесні, а й протягом року. У першу чергу видаляють поламані та висохлі гілки, частину пониклих гілок в нижній зоні крони. Потім проводять омолоджуючу обрізку з обмеженням розмірів крони.
Технологія обрізки
Товсті гілки зрізують, попередньо надпилявши їх з протилежного боку, щоб не було задирів кори. Тонкі гілки (тонше 1 см) зрізають секатором, залишивши над брунькою шипик 1,5-2 мм. Місця зрізу гілок товщі 2 см слід змастити садовим варом. Дуже хороший садовий вар з сосновою живицею – каніфоллю.
Шар садового вару повинен бути не менше 3-5 мм для запобігання осушення місця зрізу і попадання в рану інфекції. Однак останнім часом є рекомендації використовувати латексні фарби з додаванням солей міді (приклад: препарат “Раннет” і ін.), Або так звану “штучну кору” – LacBalsam®- препарат прискорює процеси відновлення пошкоджених тканин (процес утворення камбію), що забезпечує захист від пересихання і хвороботворних мікроорганізмів, шкідників, а також попадання вологи.
Але важливі не тільки терміни і технологія обрізки. Не можна забувати про особливості плодоношення різних плодових культур і їх сортів, а також про особливості росту і цвітіння декоративних рослин.
Час обрізки саду
Традиційно, вважається пора обрізки: кінець січня – початок квітня. Погода весь час вносить свої корективи в терміни обрізки, то розтягуючи, то скорочуючи період робіт приблизно на один – півтора тижні.Якщо більш детально говорити про терміни обрізки, то найкращим, звичайно ж, буде період спокою. Важливо пам’ятати основне обмеження – обрізку потрібно проводити після закінчення вегетації і до початку сокоруху, тобто до початку набрякання бруньок.Особливих обмежень по обрізці пізньої осені та взимку немає. Взимку не бажано обрізати при температурі нижче: -8-10 ° C. При більш сильних морозах деревина стає крихкою, рани виходять роздробленими, погано заростають.