Новий рік та Різдво – свята, які ми з нетерпінням чекаємо. Хоча свята і наповнені радісними емоціями та очікуваннями маленького дива, але для нашого організму святкове застілля – це справжнє випробування. Неприємні відчуття у шлунку, кишкові розлади, переїдання і навіть харчові отруєння – це саме той аспект, на який наголошує та застерігає Держпродспоживслужба під час проведення святкувань.
Харчові отруєння — гострі захворювання, що виникають унаслідок споживання їжі, яка масивно забруднена певними видами мікроорганізмів або містить токсичні для організму речовини мікробної або немікробної природи.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує:
- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом;
- вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
- не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
Не переїдайте, не вживайте занадто багато алкоголю та гострих закусок – це допоможе вам уникнути прояву загострення захворювань підшлункової залози та шлунково-кишкового тракту.
Дбайте про власне здоров’я та здоров’я близьких!
17.12.2020
Святкові застілля: профілактика харчових отруєнь
Новий рік та Різдво – свята, які ми з нетерпінням чекаємо. Хоча свята і наповнені радісними емоціями та очікуваннями маленького дива, але для нашого організму святкове застілля – це справжнє випробування. Неприємні відчуття у шлунку, кишкові розлади, переїдання і навіть харчові отруєння – це саме той аспект, на який наголошує та застерігає Держпродспоживслужба під час проведення святкувань.
Харчові отруєння — гострі захворювання, що виникають унаслідок споживання їжі, яка масивно забруднена певними видами мікроорганізмів або містить токсичні для організму речовини мікробної або немікробної природи.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує:
Не переїдайте, не вживайте занадто багато алкоголю та гострих закусок – це допоможе вам уникнути прояву загострення захворювань підшлункової залози та шлунково-кишкового тракту.
Дбайте про власне здоров’я та здоров’я близьких!