У Нижньосірогозькому районі відбулась нарада з постачальниками харчових продуктів

Нормальна життєдіяльність і розвиток організму можливі лише за умови, якщо отримання вітамінів, мікроелементів, усіх необхідних пластичних матеріалів та енергії відповідає добовим потребам дитини. Постанова Кабінету Міністрів України “Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку” від 22 листопада 2004 року №1591 якраз і визначає добові норми харчових продуктів на 1 дитину в залежності від типу навчального закладу та кількості прийомів їжі.

Однак харчування повинно бути не лише повноцінним, а і безпечним, що значною мірою залежить від якості продовольчої сировини, умов її зберігання та транспортування. Саме з метою забезпечення постачання   якісних та безпечних харчових продуктів і було проведено 26 серпня 2020 року на базі Нижньосірогозького районного управління Головного управління Держпродспоживсужби в Херсонській області нарада з основними постачальниками сировини до дитячих закладів району.

В.о. начальника районного управління Чебукін С.А. нагадав присутнім основні  вимоги при транспортуванні харчових продуктів: дотримання вимог товарного сусідства, вимоги до спеціального транспорту, дотримання умов  при транспортуванні швидкопсувних харчових продуктів – наявність окремих термоконтейнерів для сирої та готової продукції, наявність супровідних документів про якість та безпеку харчових продуктів; дотримання термінів реалізації та ін. Доповідач нагадав присутнім про обов’язковість дотримання законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів,  санітарних норм та правил при здійсненні постачання харчових продуктів та сировини.

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Качкарова Л.М. звернула увагу присутніх на важливі пункти наказу МОЗ України від 17.04.2006  N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», що стосуються приймання харчових продуктів в дитячих закладах, оцінки   якості   продуктів харчування   і  продовольчої  сировини  бракеражною комісією    за  зовнішнім виглядом,  запахом,  смаком, кольором, консистенцією.   

Також вона опрацювала з присутніми питання організації  протиепідемічних заходів на період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби, затверджених Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 09.05.2020 року №17(торгівля продовольчими товарами).

Фахівці Нижньосірогозького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області надали відповіді та роз’яснення на численні запитання присутніх, надали практичні рекомендації щодо проведення дезінфекції приміщень, використання антисептиків та інше.