Ріпак озимий – цінна сільськогосподарська культура. Це одна з найпродуктивніших олійних культур. Насіння ріпаку, яке призначене для харчових цілей повинне бути вищого класу, масова частка ерукової кислоти в олії не більше ніж 1,5% (ДСТУ 4966:2008). Насіння I класу використовують для харчових цілей у разі промислової переробки, масова частка ерукової кислоти в олії не більше ніж 5% (ДСТУ 4966:2008). Для технічних цілей використовують насіння ріпаку II класу (ДСТУ 4966:2008). Ріпак озимий вирощують також на зелений корм. Він є важливою культурою зеленого конвеєра в ранньовесняний та пізньоосінній періоди. Ріпак – медоносна культура.
Велике значення для успішного вирощування ріпаку озимого має вибір сорту чи гібриду. Слід враховувати кліматичні умови регіону, де буде вирощуватись культура, продуктивність сорту та якість урожаю, стійкість до хвороб та шкідників, стійкість до вилягання та осипання, зимостійкість, тривалість вегетаційного періоду та строки дозрівання.
Висівати насіння слід тільки тих сортів, які занесені до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в України на 2020 рік», з високими посівними якостями, що здатне забезпечити одержання щедрих урожаїв при високих біохімічних показниках якості насіння. Відповідно до вимог ДСТУ 2240 – 93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості» сортова чистота добазового та базового насіння озимого ріпаку становить 99,8% та 99,6%, схожість не менше 90% та 85%, вміст основної культури 99% та 98% відповідно, вологість не більше 12%, з високою енергією проростання та силою росту. Сортова чистота сертифікованого насіння ріпаку озимого 97,2%, вміст основної культури 96%, схожість 80%, вологість 12%. Не допускається до сівби насіння в якому виявлено карантинні бур’яни шкідники та хвороби. Масова доля ерукової кислоти в добазовому насінні безерукових сортів ріпака не повинна перевищувати 3%. Звертаємо увагу сільгоспвиробників, що при купівлі насіння кожна партія повинна супроводжуватись сертифікатами, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, атестатами на насіння (добазове та базове насіння), свідоцтвами на насіння (сертифіковане насіння), свідоцтвами на гібридне насіння (насіння першого покоління гібридів).
У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
21.07.2020
Високі врожаї ріпаку озимого – з найкращого насіння
Ріпак озимий – цінна сільськогосподарська культура. Це одна з найпродуктивніших олійних культур. Насіння ріпаку, яке призначене для харчових цілей повинне бути вищого класу, масова частка ерукової кислоти в олії не більше ніж 1,5% (ДСТУ 4966:2008). Насіння I класу використовують для харчових цілей у разі промислової переробки, масова частка ерукової кислоти в олії не більше ніж 5% (ДСТУ 4966:2008). Для технічних цілей використовують насіння ріпаку II класу (ДСТУ 4966:2008). Ріпак озимий вирощують також на зелений корм. Він є важливою культурою зеленого конвеєра в ранньовесняний та пізньоосінній періоди. Ріпак – медоносна культура.
Велике значення для успішного вирощування ріпаку озимого має вибір сорту чи гібриду. Слід враховувати кліматичні умови регіону, де буде вирощуватись культура, продуктивність сорту та якість урожаю, стійкість до хвороб та шкідників, стійкість до вилягання та осипання, зимостійкість, тривалість вегетаційного періоду та строки дозрівання.
Висівати насіння слід тільки тих сортів, які занесені до «Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в України на 2020 рік», з високими посівними якостями, що здатне забезпечити одержання щедрих урожаїв при високих біохімічних показниках якості насіння. Відповідно до вимог ДСТУ 2240 – 93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості» сортова чистота добазового та базового насіння озимого ріпаку становить 99,8% та 99,6%, схожість не менше 90% та 85%, вміст основної культури 99% та 98% відповідно, вологість не більше 12%, з високою енергією проростання та силою росту. Сортова чистота сертифікованого насіння ріпаку озимого 97,2%, вміст основної культури 96%, схожість 80%, вологість 12%. Не допускається до сівби насіння в якому виявлено карантинні бур’яни шкідники та хвороби. Масова доля ерукової кислоти в добазовому насінні безерукових сортів ріпака не повинна перевищувати 3%. Звертаємо увагу сільгоспвиробників, що при купівлі насіння кожна партія повинна супроводжуватись сертифікатами, що засвідчують сортові та посівні якості насіння, атестатами на насіння (добазове та базове насіння), свідоцтвами на насіння (сертифіковане насіння), свідоцтвами на гібридне насіння (насіння першого покоління гібридів).
У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.