Раннє вигодовування телят

У Новотроїцькому районі за останні роки в приватному секторі значно зменшилось поголів’я корів і ВРХ взагалі. Розповімо про два основні метода вирощування новонароджених телят.

Під час вирощування телиці в домашніх умовах у молочний період її розвитку використовують два способи годівлі : «під коровою» або ручне випоювання.

За першим способом, основну частину молока в корови видоюють, а останню порцію дають виссати теляті. Таке вирощування має переваги : теля одержує молоко свіже, тепле, не забруднене мікроорганізмами. Як результат, теля менше хворіє, швидко росте й розвивається.  Вим’я корови під час ссання добре масажується, що значно посилює діяльність і розвиток молочної залози. Підсисне вирощування молодняка застосовується  також у разі тугодійності корів.

Зазвичай телят підпускають до корів тільки протягом молозивного періоду, але можна і довше, до 5-6 тижнів. Це залежить від потреби господаря в молоці й розвитку теляти У перші тижні молозиво і молоко єдиний корм для приплоду, тому потребу в ньому молодої тварини треба задовольнити.

Перший раз теля підпускають до матері через 1-1,5 годин після отелення. В наступні дні воно ссе корову стільки, скільки разів її доять. У молозивний період це буває чотири рази на добу.

Вирощування  молодняку на ручному випоюванні починають від народження. Теля одразу відлучають від матері й більше  до неї не підпускають. Перший раз йому дають молозиво через 1-1,5 години після народження, незалежно від часу доби. У перший день молодняку випоюють 1-1,5 кг, а в наступні дні – по 1,5-2 кг за кожну даванку.

Випоюють молозиво з відра. Так як новонароджені телята не вміють пити з посудини, то  їх до цього привчають. У відро наливають трохи молозива, змочують у ньому три пальці ( вказівний, середній і підмізинний) лівої руки, всовують пальці до рота теляти і, поки воно ссе, потихеньку опускають руку до відра з молозивом. Теля продовжує смоктати пальці і одночасно всмоктує молозиво. Після кількох спроб воно починає пити самостійно. Необхідно стежити, щоб під час годівлі теля робило 3-4 перерви. Мордочку його після випоювання молозива чи молока витирають чистим рушником. Молозивний період триває 5-7, іноді 10 днів.

Телята відчувають велику потребу у воді. Через 30-40 хвилин після годівлі молозивом чи молоком можна давати воду кімнатної температури. Починати слід з 0,5 л і протягом тижня довести до 1,5 літра на кожне випоювання. Необхідно стежити за чистотою посуду, з якого випоюють молоко.  Його після використання миють спочатку теплою , а потім гарячою водою з содою, обпарюють і просушують.

З 20-денного віку до раціону вводять збиране молоко, спочатку 1-2 кг, а на другий місяць 4-5 кг на добу. Одночасно починають зменшувати даванки незбираного молока з таким розрахунком, щоб наприкінці третього місяця випоювання  повністю виключити його з раціону. Збиране молоко дають до кінця четвертого місяця життя тварини. Незбиране та збиране  молоко в жодному разі не  змішуйте. Випоювати їх краще в різні даванки.

Сіно молодняку дають з сьомого дня після народження, прив’язуючи у вигляді пучків до годівниці. Коли теля почне їсти, його не обмежують і дають досхочу. Для згодовування підбирають ніжне з найбільшою кількістю листочків сіно, заготовлене з бобових, лучних, злакових сіяних трав або злаково-бобових сумішей. Залишки сіна щодня прибирають. З огляду на описане стає зрозуміло те, що виростити з теляти корову зовсім не дешева справа і без  фінансової підтримки від держави мало хто з селян стане цим займатися.