Ягідні культури — кущові, напівкущові й багаторічні трав’янисті рослини, що дають їстівні плоди — ягоди, найпоширенішими з яких на території Херсонщини є суниця, чорна смородина, малина. Основною перевагою їх вирощування порівняно з дерев’янистими рослинами є пришвидшення отримання врожаю, а над трав’янистими – довша збереженість на рослинах внаслідок відсутності прямого контакту з грунтом.
Ягідні культури мають високі поживні та смакові якості. Вони багаті на вітаміни, цукри, органічні кислоти, солі фосфору, заліза, кальцію та ін. Їх споживають у свіжому вигляді, використовують для виготовлення конфітюру, джему, компотів, соків, вина.
Площа під плодовими та ягідними культурами в 2019 році в Україні становила 224,9 тис. га, обсяг виробництва склав 21189,0 тис. ц при середній урожайності – 108,1 ц/га. Основні площі ягідників зосереджені в господарствах населення.
Ягідники полюбляють родючі, удобрені грунти. Для того, щоб одержати добрий урожай необхідно дотримуватись основних рекомендацій щодо посадки та вирощування культури. Сорти мають велике значення для підвищення урожайності цих культур. Так, наприклад, ремонтантні сорти малини, які мають здатність до повторного цвітіння й утворення плодів протягом одного сезону, дозволяють зібрати 2-3 врожаї за сезон.
Висаджують кущі ягідників навесні або восени. При посадці навесні треба забезпечити оптимальні умови вирощування культури, необхідні для швидкого укорінення кущиків і зменшити вплив несприятливих умов зовнішнього середовища. Для меншого травмування кореневої системи кущів краще купувати садивний матеріал з розплідників у контейнерах. Це покращить їх приживлюваність. Купувати треба обов’язково сертифікований садивний матеріал, що є запорукою гарних врожаїв в майбутньому.
Нагадуємо, що садивний матеріал, який реалізується суб’єктами господарювання на території України, повинні відповідати вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва (закон України Про насіння та садивний матеріал).
У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
31.03.2020
Саджаємо ягідні культури
Ягідні культури — кущові, напівкущові й багаторічні трав’янисті рослини, що дають їстівні плоди — ягоди, найпоширенішими з яких на території Херсонщини є суниця, чорна смородина, малина. Основною перевагою їх вирощування порівняно з дерев’янистими рослинами є пришвидшення отримання врожаю, а над трав’янистими – довша збереженість на рослинах внаслідок відсутності прямого контакту з грунтом.
Ягідні культури мають високі поживні та смакові якості. Вони багаті на вітаміни, цукри, органічні кислоти, солі фосфору, заліза, кальцію та ін. Їх споживають у свіжому вигляді, використовують для виготовлення конфітюру, джему, компотів, соків, вина.
Площа під плодовими та ягідними культурами в 2019 році в Україні становила 224,9 тис. га, обсяг виробництва склав 21189,0 тис. ц при середній урожайності – 108,1 ц/га. Основні площі ягідників зосереджені в господарствах населення.
Ягідники полюбляють родючі, удобрені грунти. Для того, щоб одержати добрий урожай необхідно дотримуватись основних рекомендацій щодо посадки та вирощування культури. Сорти мають велике значення для підвищення урожайності цих культур. Так, наприклад, ремонтантні сорти малини, які мають здатність до повторного цвітіння й утворення плодів протягом одного сезону, дозволяють зібрати 2-3 врожаї за сезон.
Висаджують кущі ягідників навесні або восени. При посадці навесні треба забезпечити оптимальні умови вирощування культури, необхідні для швидкого укорінення кущиків і зменшити вплив несприятливих умов зовнішнього середовища. Для меншого травмування кореневої системи кущів краще купувати садивний матеріал з розплідників у контейнерах. Це покращить їх приживлюваність. Купувати треба обов’язково сертифікований садивний матеріал, що є запорукою гарних врожаїв в майбутньому.
Нагадуємо, що садивний матеріал, який реалізується суб’єктами господарювання на території України, повинні відповідати вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва (закон України Про насіння та садивний матеріал).
У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.