У Каховському районі працюють над поліпшенням організації харчування дітей у закладах освіти

5 березня у Каховці представники обласного та районного управлінь Держпродспоживслужби в Херсонській області зустрілись із керівниками, кухарями та медичними працівниками закладів освіти Каховського району. Темою семінару стало реформування організації харчування в закладах середньої освіти.

Почалась зустріч з актуального питання – поширення коронавірусу. По всій області фахівці Держпродспоживслужби Херсонщини активно долучаються до проведення інформаційної кампанії, особливо у навчальних закладах. Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година–Арюпін нагадав присутнім про правила профілактики та найпоширеніші міфи щодо поширення вірусу, які вже існують в інформаційному просторі.

Продовжилась зустріч темою впровадження системи управління безпекою харчових продуктів (ХАССП) у школах і дитячих садочках Каховського району.

За словами керівниці управління освіти Каховської міської ради Олександри Аркуші, у місті знають про те, що харчоблоки в школах і садочках потребують заміни. Проте на це потрібні кошти. Заклади подали заявку для участі в урядовій спецпрограмі для закупівлі обладнання для харчоблоків. Планується співфінансування, де 30% від необхідної суми має надати місто.

– На мою думку, проблема ще в тому, що відсутня певна «дорожня карта», де був би повністю прописані алгоритм дій, як і які саме документи потрібно готувати. Було б доцільно ввести у штатні розклади спеціальну посаду, аби за впровадження системи ХАССП відповіла конкретна людина. А районне управління Держпродспоживслужби провело б для них спеціальне навчання. Хочу подякувати фахівцям районного управління Держпродспоживслужби за допомогу, яку вони постійно надають і за ті семінари, які постійно проводять.  – зазначила Олександра Аркуша.

Нагадала присутнім про правила особистої гігієни, прибирання у харчоблоках, підтримку температурного режиму, дотримання технології приготування страв тощо заступник начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства – начальник санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Марина Шаталова.

А про оформлення необхідної документації розповів присутнім начальник Каховського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Іван Місюра.

 

Освітяни запропонували обрати в районі один заклад, де спільно з фахівцями районного управління Держпродспоживслужби покроково впровадити систему ХАССП. А потім розповсюдити цей досвід по іншим закладам. Стати першими зголосились Малокаховський заклад загальної середньої освіти та місцевий дитячий садочок.