Багаторічні спостереження свідчать, що при відзначенні урочистих заходів часто виникають спалахи гострих кишкових інфекцій та харчові отруєння, які виникають у результаті вживання страв, які виготовлені з порушеннями правил технології приготування, обробки, недотриманням умов зберігання та термінів реалізації харчових продуктів.
Для попередження кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:
– не купувати продукти харчування в невстановлених місцях торгівлі, у випадкових осіб та продукти сумнівної якості;
– не вживати страви, які не пройшли достатню термічну обробку, м’ясні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників;
– вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково потрібно обдати кип’ятком;
– для розробки сирого м’яса, риби, птиці необхідно виділити окремі дошки, для варених продуктів інші;
– зберігати продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, та інші, тільки в холодильному обладнанні при температурі не вище +60С ;
– бажано не зберігати та вживати безпосередньо після приготування салати, страви з м’яса птиці, січеного м’яса;
– не вживати в їжу солену, в’ялену, копчену рибу домашнього приготування, страви з дикорослих грибів;
– користуватися водою тільки з перевірених джерел, як для пиття, так і для приготування їжі, миття посуду;
– дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням їжі та вживанням страв;
– по можливості уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного кишкового захворювання, обмежувати контакти дітей раннього віку.
Все це буде запорукою попередження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не займайтеся самолікуванням.
19.12.2019
Рекомендації для населення щодо попередження харчових отруєнь при відзначенні урочистих та святкових заходів
Багаторічні спостереження свідчать, що при відзначенні урочистих заходів часто виникають спалахи гострих кишкових інфекцій та харчові отруєння, які виникають у результаті вживання страв, які виготовлені з порушеннями правил технології приготування, обробки, недотриманням умов зберігання та термінів реалізації харчових продуктів.
Для попередження кишкових інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:
– не купувати продукти харчування в невстановлених місцях торгівлі, у випадкових осіб та продукти сумнівної якості;
– не вживати страви, які не пройшли достатню термічну обробку, м’ясні продукти необхідно варити, смажити до повної готовності, бо достатня термічна обробка знищує збудників;
– вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, ягоди, а для маленьких дітей ці продукти обов’язково потрібно обдати кип’ятком;
– для розробки сирого м’яса, риби, птиці необхідно виділити окремі дошки, для варених продуктів інші;
– зберігати продукти, які швидко псуються: м’ясні, молочні, рибні, та інші, тільки в холодильному обладнанні при температурі не вище +60С ;
– бажано не зберігати та вживати безпосередньо після приготування салати, страви з м’яса птиці, січеного м’яса;
– не вживати в їжу солену, в’ялену, копчену рибу домашнього приготування, страви з дикорослих грибів;
– користуватися водою тільки з перевірених джерел, як для пиття, так і для приготування їжі, миття посуду;
– дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед приготуванням їжі та вживанням страв;
– по можливості уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного кишкового захворювання, обмежувати контакти дітей раннього віку.
Все це буде запорукою попередження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, адже краще попередити захворювання, ніж його лікувати. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не займайтеся самолікуванням.