Буряк столовий (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef) дворічна, перехрестнозапильна трав’яниста, волого- світлолюбна, досить холодо- і засухостійка рослина. Коренеплід буває округлий, плоский або циліндричний. Буряк столовий, як продукт харчування, відомий людству з давніх часів. Вирощування буряку почалося ще 2 тис. років до нашої ери в країнах Середземномор’я. Спочатку в їжу використовували тільки листя буряків, потім – і коренеплоди. В Київській Русі цей поживний овоч почали вирощувати з 10 – 11 століття. З кінця IX та у XX столітті культура поширюється на всі континенти. Отже, це досить поширена овочева культура (в Україні її вирощують у всіх землеробських районах, окрім Криму), багата на біологічно-активні речовини, органічні кислоти, мінеральні солі. Харчова цінність столового буряку: 14,2-20 % сухої речовини; 8,6-12,5 % цукрів (з них до 9,7 % сахарози); 1-2,4 % сирого білку; 0,7-0,9 % клітковини; 1,2-4,8 % пектинових речовин; 1 % золи; 0,2-0,3 % жиру; 0,032 мг/100г каротину і 11,3-23,3 % аскорбінової кислоти. До складу буряків входять вітаміни: В1, В5, В6, В9, С. Мікроелементи: калій, мідь, фосфор, кальцій, магній, залізо, йод, органічні кислоти, цукор, білки, біофлавоноїди. В їжу вживають коренеплоди і листя молодих рослин, готують салати, борщі, ікру, маринують і т. д. А хороша лежкість коренеплодів дає змогу споживати овоч протягом року. Буряк зберігає поживні речовини навіть після його термічної обробки. Отже, буряк корисний сирий, варений, тушкований і маринований.
Здавна цю овочеву культуру цінували і продовжують цінувати не тільки як харчову культуру, але і як лікарську рослину. Нею лікують недокрів’я, хвороби травлення, лімфатичної системи, лихоманку, вона нормалізує обмін речовин, її використовують при захворюваннях серцево-судинної системи, вона сприятливо діє на організм при виснаженні та ін. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 57 сортів і гібридів буряку столового (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef). Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, с. 316-318. Якісне насіння є запорукою отримання високих урожаїв. Тому, купуючи насіння буряка столового, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі сортові (сукупність показників, що характеризують належність насіння до відповідного сорту) та посівні (сукупність показників, які характеризують придатність до його сівби) якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Якість насіння буряка столового повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».
05.12.2019
Сезонні овочі: буряк столовий
Буряк столовий (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef) дворічна, перехрестнозапильна трав’яниста, волого- світлолюбна, досить холодо- і засухостійка рослина. Коренеплід буває округлий, плоский або циліндричний. Буряк столовий, як продукт харчування, відомий людству з давніх часів. Вирощування буряку почалося ще 2 тис. років до нашої ери в країнах Середземномор’я. Спочатку в їжу використовували тільки листя буряків, потім – і коренеплоди. В Київській Русі цей поживний овоч почали вирощувати з 10 – 11 століття. З кінця IX та у XX столітті культура поширюється на всі континенти. Отже, це досить поширена овочева культура (в Україні її вирощують у всіх землеробських районах, окрім Криму), багата на біологічно-активні речовини, органічні кислоти, мінеральні солі. Харчова цінність столового буряку: 14,2-20 % сухої речовини; 8,6-12,5 % цукрів (з них до 9,7 % сахарози); 1-2,4 % сирого білку; 0,7-0,9 % клітковини; 1,2-4,8 % пектинових речовин; 1 % золи; 0,2-0,3 % жиру; 0,032 мг/100г каротину і 11,3-23,3 % аскорбінової кислоти. До складу буряків входять вітаміни: В1, В5, В6, В9, С. Мікроелементи: калій, мідь, фосфор, кальцій, магній, залізо, йод, органічні кислоти, цукор, білки, біофлавоноїди. В їжу вживають коренеплоди і листя молодих рослин, готують салати, борщі, ікру, маринують і т. д. А хороша лежкість коренеплодів дає змогу споживати овоч протягом року. Буряк зберігає поживні речовини навіть після його термічної обробки. Отже, буряк корисний сирий, варений, тушкований і маринований.
Здавна цю овочеву культуру цінували і продовжують цінувати не тільки як харчову культуру, але і як лікарську рослину. Нею лікують недокрів’я, хвороби травлення, лімфатичної системи, лихоманку, вона нормалізує обмін речовин, її використовують при захворюваннях серцево-судинної системи, вона сприятливо діє на організм при виснаженні та ін. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 57 сортів і гібридів буряку столового (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef). Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, с. 316-318. Якісне насіння є запорукою отримання високих урожаїв. Тому, купуючи насіння буряка столового, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі сортові (сукупність показників, що характеризують належність насіння до відповідного сорту) та посівні (сукупність показників, які характеризують придатність до його сівби) якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).
Якість насіння буряка столового повинна відповідати вимогам ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».