Сезонні овочі: буряк столовий

Буряк столовий (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef)  дворічна, перехрестнозапильна трав’яниста,  волого-  світлолюбна, досить холодо- і засухостійка рослина. Коренеплід буває округлий, плоский  або  циліндричний. Буряк столовий, як продукт харчування, відомий людству з давніх часів. Вирощування  буряку почалося ще 2 тис. років до нашої ери в країнах Середземномор’я. Спочатку в їжу використовували тільки листя буряків, потім – і коренеплоди. В Київській Русі цей поживний овоч почали вирощувати з 10 – 11 століття. З кінця IX та у  XX столітті культура поширюється на всі континенти. Отже, це досить поширена овочева культура (в Україні її вирощують у всіх землеробських районах, окрім Криму), багата на біологічно-активні речовини, органічні кислоти, мінеральні солі.  Харчова цінність столового буряку: 14,2-20 % сухої речовини; 8,6-12,5 % цукрів (з них до 9,7 % сахарози); 1-2,4 % сирого білку; 0,7-0,9 % клітковини; 1,2-4,8 % пектинових речовин; 1 % золи; 0,2-0,3 % жиру; 0,032 мг/100г каротину і 11,3-23,3 % аскорбінової кислоти. До складу буряків входять вітаміни: В1, В5, В6, В9, С. Мікроелементи: калій, мідь, фосфор, кальцій, магній, залізо, йод,  органічні кислоти, цукор, білки,  біофлавоноїди.  В їжу вживають коренеплоди і листя молодих рослин, готують салатиборщі, ікру, маринують і т. д. А хороша лежкість коренеплодів дає змогу споживати овоч протягом року. Буряк зберігає  поживні речовини навіть після його термічної обробки. Отже, буряк  корисний  сирий, варений, тушкований  і  маринований.

Здавна цю овочеву культуру цінували і продовжують цінувати не тільки як харчову культуру, але і як лікарську рослину.  Нею лікують  недокрів’я, хвороби травлення, лімфатичної системи,  лихоманку, вона нормалізує обмін речовин, її використовують при захворюваннях серцево-судинної системи,  вона сприятливо діє на організм при виснаженні та ін. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 19.08.2019, 57 сортів і гібридів буряку столового (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef).  Перевірити наявність сорту в Реєстрі можна за посиланням https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin, с. 316-318. Якісне насіння є запорукою отримання високих  урожаїв. Тому, купуючи насіння буряка столового, однією з необхідних умов є перевірка наявності сертифікатів (Реєстр сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал), що гарантують високі  сортові (сукупність показників, що характеризують належність насіння до відповідного сорту) та посівні (сукупність показників, які характеризують придатність до його сівби) якості насіння (https://minagro.gov.ua/ua/file-storage/reyestr-sertifikativ-na-nasinnya-taabo-sadivnij-material).

Якість насіння буряка столового повинна відповідати вимогам  ДСТУ 7160:2010 «Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматичних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови».