Секрети успішної підготовки до зимово-стійлового періоду утримання худоби

Фахівці Великоолександрівської районної державної лікарні  ветеринарної медицини надають  рекомендації для тих, хто  утримує корів. Зокрема, йдеться про підготовку тваринницьких приміщень  до зимово-стійлового періоду та про  важливість правильно організованого повноцінного раціону для корів під час зими. Саме від цих факторів залежить здоров’я корови та її приплоду.

Дбати про корів потрібно протягом всього року. З приходом зими слід звернути увагу на підготовку корівника, у якому тварини проводять всю холодну пору року. Для ут­ри­ман­ня ве­ли­кої ро­га­тої ху­до­би слід ство­рю­ва­ти такі умо­­ви, що за­без­пе­чу­ва­ти­муть їм ком­форт­не існу­ван­ня, а ко­ро­ва на­взаєм віддя­чить гос­по­да­рю підви­щен­ням рівня про­дук­тив­ності. Для комфортного утримання тварин у приміщенні потрібно мати гарний мікроклімат.

Худобі потріб­не постійне і про­сто­ре індивіду­аль­не місце – стійло. Його кра­ще вла­ш­то­ву­ва­ти в про­ти­леж­но­му від две­рей кут­ку, годівни­цею до вікна. Підло­га має бу­ти обов’яз­ко­во теп­лою, інак­ше ко­рові за­гро­жує ма­с­тит, а це вже серй­оз­на хво­ро­ба, яка мо­же при­зве­с­ти до втра­ти тва­ри­ни. Як­що ко­ро­ва ви­му­ше­на ля­га­ти на си­ру твер­ду підло­гу, то три­валість ле­жан­ня мо­же ско­ро­ти­ти­ся до 6 годин, а ско­ро­че­ний пе­ріод ле­жан­ня галь­мує мо­лоч­ну про­дук­тивність. Своєчасно замінювати підстилку. Вона повинна бути завжди чистою і сухою. Гігієна для корови — основне правило, тому важливо також слідкувати за чистотою вимені і кормового столу. Треба подбати про відсутність протягів, наприклад, обладнати корівник невеликим,  «тамбуром».

Готувати корівник до холодної пори року треба ретельно. Обов’язкові процеси підготовки: проведення дезінфекції приміщення, побілка стін та дератизації проти  мишовидних гризунів, які є переносниками хвороб.

Важ­ли­ве зна­чен­ня має освітлен­ня у корівни­ку, адже взимку світловий день зменшується, а тварина весь час перебуває у приміщенні. Щод­ня мо­лоч­на ху­до­ба по­вин­на ру­ха­ти­ся. Як­що теп­лої по­ри ро­ку корів ви­га­ня­ють на па­со­ви­ща, то взим­ку да­ле­ко не всі гос­по­дарі приділя­ють на­леж­ну ува­гу цьому. Ре­ко­мен­довано взим­ку щоденно ви­пу­с­ка­ти ко­ро­ву з корівни­ка для про­гу­лян­ки, особливо у ясні дні. Адже  у зимовому раціоні корів часто є дефіцит кальцію, фосфору, вітаміну Д, що впливає, насамперед  на розвиток м’язів та кісток. Важливо не допускати по­ру­шен­ня пра­вил годівлі й ут­ри­ман­ня корів у холодні місяці, коли вони знаходяться у запуску. Це надзвичайно важливий період у житті корови, оскільки час сухостою – початок наступної лактації, а не завершення попередньої. Звичайно, це ще й додаткове навантаження на організм тварини, адже в цей час плід активно росте, знижується споживання твариною об’ємних кормів, разом з цим зростають потреби в білку, вітамінах, мінералах, воді. Рекомендується годувати сухостійних корів тими ж кормами, що і дійних, але зі зменшенням соковитих і об’ємних.

Основну увагу при підготовці корів до зимового періоду слід приділити забезпеченню якісними кормами.  Рекомендується здійснювати плавний перехід з соковито-концентрованих кормів на сухі, адже різка зміна раціону приносить корові стрес. Варто подбати про те, щоб окрім сіна та полови, були ще й такі запаси енергетичних кормів на подвір’ї: зернових – дерть пшениці, кукурудзи, ячменю, а також  комбікорми,  макуха, шроти, спеціальні мінеральні та вітамінні премікси, сіль кухонна. Взагалі зимовий раціон має складатися з об’ємистих кормів та комбікорму. В основному годують корів зараз сіном, соломою, а  раніше господарства заготовляли силос, сінаж. Але є мінеральні добавки, які допомагають корові добре набратися сил під час зимового періоду   для майбутньої лактації. Також коровам необхідний вільний доступ до води.

Згідно законодавства корова має пройти ідентифікацію, дані про це заносяться в реєстр тварин та видається ветеринарний паспорт. Фахівці ветеринарної лікарні Великоолександрівського району видають власникам худоби  довідку про проходження диспансеризації, а для заготовачів молока складають список тварин, які пройшли лабораторні дослідження і не мають таких хвороб як лейкоз, бруцельоз та туберкульоз.

Притримуючись всіх цих основних рекомендацій, власники ВРХ можуть бути впевненні в тому, що зимово-стійловий період для їхніх рогатих пройде легко і варто чекати на хороший  приплід та продуктивність тварини.