Часто вибираючи інгредієнти для випічки або щоденного вживання, ми губимося – що ж вибрати: масло, спред або маргарин і чи варто їх взагалі вживати в їжу?
Масло
Вершкове масло роблять з жирних вершків, воно містить не менше 72,5% (у деяких видах 80% або 82,5%) жирів. Більше половини цих жирів – насичені жирні кислоти.
Насичені жири вважаються шкідливими для серця і судин. Вони збільшують кількість «поганого» холестерину або ліпопротеїнів низької щільності, які злипаються й можуть закупорити судини.
Але ліпопротеїни не будуть злипатися, якщо не будуть діяти негативні фактори, такі як вільні радикали із зовнішнього середовища. Тобто, якщо вживати малу кількість антиоксидантів – фруктів і ягід, мати шкідливі звички, то поганий холестерин буде накопичуватися.
У зворотному випадку, вершкове масло ніяк не шкодить організму, а навпаки покращує імунітет і захищає від інфекцій.
Вершкове масло можна використовувати для термічної обробки продуктів. У ньому всього 3% жирних кислот, які при нагріванні перетворюються в канцерогени. Тим не менш, для смаження краще використовувати топлене масло, оскільки у вершковому маслі міститься молочний білок, який починає горіти при високій температурі.
Маргарин
В маргарині 70-80% жирів представлені ненасиченими жирними кислотами. Доведено, що заміна насичених жирних кислот на ненасичені знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Тому якщо у людини є фактори розвитку атеросклерозу – куріння, зайва вага, стреси, спадковість, гормональні порушення, то варто віддати перевагою саме маргарину.
Маргарин досі вважають шкідливим через наявність трансжирних кислот, які утворюються в процесі гідрогенізації рослинних олій. Не варто піддавати маргарин температурній обробці. В маргарині міститься від 10,8 до 42,9% поліненасичених жирних кислот. При нагріванні до 180 градусів маргарин виділяє небезпечні для здоров’я альдегіди.
Спред
Склад спредів — це продукт з масовою часткою жиру не менше 39%, який містить тваринні і рослинні жири.
Є кілька видів спреду:
- вершково-рослинний (58,9% насичених жирних кислот і 36,6% ненасичених);
- рослинно-вершковий (54,2% насичених і 44,3% ненасичених);
- рослинно-жирової (36,3% насичених і 63,1% ненасичених).
У рослинно-рослинній та рослинно-жировому спредах насичених жирів менше, ніж в маслі, але більше, ніж в маргарині. Що стосується трансжирних кислот, їх кількість в спреді не повинно перевищувати 2%.
Краще не використовувати спред для смаження і випічки: у ньому міститься близько 11% поліненасичених жирних кислот, які при нагріванні виділяють канцерогени.
19.11.2019
Моніторинг місць реалізації масла солодко вершкового та спреду солодко вершкового на предмет виявлення фальсифікованої продукції
Часто вибираючи інгредієнти для випічки або щоденного вживання, ми губимося – що ж вибрати: масло, спред або маргарин і чи варто їх взагалі вживати в їжу?
Масло
Вершкове масло роблять з жирних вершків, воно містить не менше 72,5% (у деяких видах 80% або 82,5%) жирів. Більше половини цих жирів – насичені жирні кислоти.
Насичені жири вважаються шкідливими для серця і судин. Вони збільшують кількість «поганого» холестерину або ліпопротеїнів низької щільності, які злипаються й можуть закупорити судини.
Але ліпопротеїни не будуть злипатися, якщо не будуть діяти негативні фактори, такі як вільні радикали із зовнішнього середовища. Тобто, якщо вживати малу кількість антиоксидантів – фруктів і ягід, мати шкідливі звички, то поганий холестерин буде накопичуватися.
У зворотному випадку, вершкове масло ніяк не шкодить організму, а навпаки покращує імунітет і захищає від інфекцій.
Вершкове масло можна використовувати для термічної обробки продуктів. У ньому всього 3% жирних кислот, які при нагріванні перетворюються в канцерогени. Тим не менш, для смаження краще використовувати топлене масло, оскільки у вершковому маслі міститься молочний білок, який починає горіти при високій температурі.
Маргарин
В маргарині 70-80% жирів представлені ненасиченими жирними кислотами. Доведено, що заміна насичених жирних кислот на ненасичені знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Тому якщо у людини є фактори розвитку атеросклерозу – куріння, зайва вага, стреси, спадковість, гормональні порушення, то варто віддати перевагою саме маргарину.
Маргарин досі вважають шкідливим через наявність трансжирних кислот, які утворюються в процесі гідрогенізації рослинних олій. Не варто піддавати маргарин температурній обробці. В маргарині міститься від 10,8 до 42,9% поліненасичених жирних кислот. При нагріванні до 180 градусів маргарин виділяє небезпечні для здоров’я альдегіди.
Спред
Склад спредів — це продукт з масовою часткою жиру не менше 39%, який містить тваринні і рослинні жири.
Є кілька видів спреду:
У рослинно-рослинній та рослинно-жировому спредах насичених жирів менше, ніж в маслі, але більше, ніж в маргарині. Що стосується трансжирних кислот, їх кількість в спреді не повинно перевищувати 2%.
Краще не використовувати спред для смаження і випічки: у ньому міститься близько 11% поліненасичених жирних кислот, які при нагріванні виділяють канцерогени.