Моніторинг місць реалізації масла солодко вершкового та спреду солодко вершкового на предмет виявлення фальсифікованої продукції

Часто вибираючи інгредієнти для випічки або щоденного вживання, ми губимося – що ж вибрати: масло, спред або маргарин і чи варто їх взагалі вживати в їжу?

Масло
Вершкове масло роблять з жирних вершків, воно містить не менше 72,5% (у деяких видах 80% або 82,5%) жирів. Більше половини цих жирів – насичені жирні кислоти.
Насичені жири вважаються шкідливими для серця і судин. Вони збільшують кількість «поганого» холестерину або ліпопротеїнів низької щільності, які злипаються й можуть закупорити судини.
Але ліпопротеїни не будуть злипатися, якщо не будуть діяти негативні фактори, такі як вільні радикали із зовнішнього середовища. Тобто, якщо вживати малу кількість антиоксидантів – фруктів і ягід, мати шкідливі звички, то поганий холестерин буде накопичуватися.
У зворотному випадку, вершкове масло ніяк не шкодить організму, а навпаки покращує імунітет і захищає від інфекцій.
Вершкове масло можна використовувати для термічної обробки продуктів. У ньому всього 3% жирних кислот, які при нагріванні перетворюються в канцерогени. Тим не менш, для смаження краще використовувати топлене масло, оскільки у вершковому маслі міститься молочний білок, який починає горіти при високій температурі.

Маргарин
В маргарині 70-80% жирів представлені ненасиченими жирними кислотами. Доведено, що заміна насичених жирних кислот на ненасичені знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Тому якщо у людини є фактори розвитку атеросклерозу – куріння, зайва вага, стреси, спадковість, гормональні порушення, то варто віддати перевагою саме маргарину.
Маргарин досі вважають шкідливим через наявність трансжирних кислот, які утворюються в процесі гідрогенізації рослинних олій. Не варто піддавати маргарин температурній обробці. В маргарині міститься від 10,8 до 42,9% поліненасичених жирних кислот. При нагріванні до 180 градусів маргарин виділяє небезпечні для здоров’я альдегіди. 

Спред

Склад спредів — це продукт з масовою часткою жиру не менше 39%, який містить тваринні і рослинні жири.

Є кілька видів спреду:

  • вершково-рослинний (58,9% насичених жирних кислот і 36,6% ненасичених);
  • рослинно-вершковий (54,2% насичених і 44,3% ненасичених);
  • рослинно-жирової (36,3% насичених і 63,1% ненасичених).

У рослинно-рослинній та рослинно-жировому спредах насичених жирів менше, ніж в маслі, але більше, ніж в маргарині. Що стосується трансжирних кислот, їх кількість в спреді не повинно перевищувати 2%.

Краще не використовувати спред для смаження і випічки: у ньому міститься близько 11% поліненасичених жирних кислот, які при нагріванні виділяють канцерогени.