08 листопада 2019 року Білозерським районним управлінням проведено семінар–навчання з керівниками відділів освіти Білозерського району на тему: «Важливість впровадження системи НАССР в освітніх закладах та заповнення паспортів харчоблоків».
Впровадження системи НАССР в дитячих садках, школах – є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
-контроль сировини, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
– документальний контроль, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
– контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
– своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
– особиста гігієна персоналу;
– правильне прибирання відходів і сміття;
– відсутність комах;
– продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
-контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.
Сюди входять:
-вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
– вимоги, які пред’являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
– вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
– перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення: харчової продукції; придбання харчової сировини; контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
-порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
Паспорт харчоблоку це фактичне підтвердження повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, наявність матеріально-технічної бази шкільних та дошкільних закладів харчування.
Фахівцями районного управління були надані практичні рекомендації, роз’яснювальний матеріал по системі НАССР та по заповненню паспортів харчоблоку освітніх закладів.
11.11.2019
Зустріч з керівниками відділів освіти Білозерського району щодо впровадження системи НАССР
08 листопада 2019 року Білозерським районним управлінням проведено семінар–навчання з керівниками відділів освіти Білозерського району на тему: «Важливість впровадження системи НАССР в освітніх закладах та заповнення паспортів харчоблоків».
Впровадження системи НАССР в дитячих садках, школах – є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
-контроль сировини, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;
– документальний контроль, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
– контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
– своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
– особиста гігієна персоналу;
– правильне прибирання відходів і сміття;
– відсутність комах;
– продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
-контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.
Сюди входять:
-вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
– вимоги, які пред’являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
– вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);
– перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення: харчової продукції; придбання харчової сировини; контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
-порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
Паспорт харчоблоку це фактичне підтвердження повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, наявність матеріально-технічної бази шкільних та дошкільних закладів харчування.
Фахівцями районного управління були надані практичні рекомендації, роз’яснювальний матеріал по системі НАССР та по заповненню паспортів харчоблоку освітніх закладів.