Зустріч з керівниками відділів освіти Білозерського району щодо впровадження системи НАССР

08 листопада 2019 року Білозерським районним управлінням проведено семінар–навчання з керівниками відділів освіти Білозерського району на тему: «Важливість впровадження системи НАССР в освітніх закладах та заповнення паспортів  харчоблоків».

Впровадження системи НАССР в дитячих садках, школах  – є гарантом якості в громадському харчуванні. ХАССП в дитячих садках і освітніх установах –це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи HACCP. Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

-контроль сировини, що поставляється в ДНЗ для приготування їжі для дітей;

– документальний контроль, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;

– контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:

– своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;

– особиста гігієна персоналу;

– правильне прибирання відходів і сміття;

– відсутність комах;

– продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;

-контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання.

Сюди входять:

-вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;

– вимоги, які пред’являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;

– вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);

– перелік ККТ (критичних контрольних точок) на етапах виготовлення: харчової продукції; придбання харчової сировини; контролю упаковки, в якій знадходять продукти;

-порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;

Паспорт харчоблоку  це фактичне підтвердження повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, наявність матеріально-технічної бази шкільних та дошкільних  закладів харчування.

Фахівцями районного управління були надані практичні рекомендації, роз’яснювальний матеріал по системі НАССР та по заповненню паспортів харчоблоку  освітніх закладів.