Сезон грибів: як уникнути отруєння

З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів, Високопільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує прості правила, яких вкрай необхідно дотримуватися навіть досвідченим грибникам.

Якщо ви йдете до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

–ніколи не збирайте невідомі вам гриби;

–збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – вони більш небезпечні;

–не збирайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

–під час посухи гриби краще не збирати взагалі – у спекотну погоду гриб втрачає воду, внаслідок чого накопичує токсини;

–уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати з них страви або консервувати;

–не вживайте сирі гриби;

–відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох), протягом 30 хвилин;

–готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

І головне: гриби – не дитяча їжа! Лікарі наполегливо радять не вживати їх дітям до 12 років, вагітним та жінкам, які годують груддю.

Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні, але найбільш характерні – нудота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються за 30-60 хвилин після вживання неякісних страв.

У разі отруєння необхідно негайно викликати швидку допомогу. Також не можна викидати гриби, що стали причиною отруєння – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм та призначити необхідне лікування.