Проведення роз’яснювальної роботи щодо принципів та переваг системи HACCP у Великоолександрівському районі

HACCP – це систематичний підхід до забезпечення безпеки продуктів харчування, який ґрунтується на попередженні появи можливих ризиків. На основі HACCP розробляються і впроваджуються системи управління, в яких безпека харчових продуктів здійснюється за рахунок аналізу і контролю біологічних, хімічних та фізичних ризиків на усіх етапах виробництва.

Ризики, на які впливає HACCP, включають речовини, чинники або умови, пов’язані з харчовими продуктами, що можуть призвести до захворювань, травм або смерті людей.

Такими ризиками є:

Біологічні фактори. До цього виду загроз відносяться мікроорганізми (бактерії, віруси, паразити і плісневі гриби), які не передбачені процесом виробництва.

Хімічні загрози. Цей вид небезпеки включає речовини, які можуть бути безпечні при дотриманні встановлених норм, але стають небезпечними при перевищенні їх кількості. Дані речовини можуть ненавмисно потрапити в їжу та негативно вплинути на імунну систему окремих людей.

Фізичні фактори. Цей вид небезпеки включає субстанції, які в нормальних умовах не повинні знаходитися в їжі. Такі субстанції можуть завдати шкоди здоров’ю  споживача.

Введення HACCP дозволяє отримати низку переваг, як виробникам, так і споживачам харчових продуктів. Окрім головної переваги, пов’язаної з підвищенням безпеки споживачів і як наслідок, більшої довіри до продукції виробника, існують інші:

  • За рахунок налагодженої системи моніторингу та контролю процесів у виробників харчової продукції з’являється можливість швидко виявляти причини проблем і усувати їх.
  • Принцип попередження небезпеки дозволяє контролювати вартість продукції за рахунок зниження браку і повернень. Усі зусилля концентруються на тих сферах діяльності, які є критичними з точки зору безпеки продукції. Регулярний моніторинг процесів дає можливість виявити проблеми на ранніх стадіях, і тим самим скоротити втрати.
  • Система HACCP передбачає відповідальність кожного співробітника організації за безпеку продукції. За рахунок впровадження HACCP співробітники починають усвідомлювати свою роль в забезпеченні безпеки харчових продуктів.
  • Багато оптових покупців, роздрібні продавці та торгові мережі вимагають підтвердження безпеки харчових продуктів не лише сертифікатами безпеки на сам продукт, але й сертифікатами безпечного виробництва. Система HACCP дає можливість виробникам вивести свою продукцію на нові щаблі збуту.
  • Система HACCP дозволяє виробникові демонструвати документи і записи, які підтверджують, що виробництво харчової продукції знаходиться під контролем. Це підвищує рівень довіри покупців і споживачів до самої продукції.