Мільйони людей споживають виноград у свіжому та переробленому вигляді. За цілющими та лікувальними властивостям виноградна рослина універсальна. Важливі свіжий і сушений виноград, сік та сироп, вино, компоти і варення, листя і молоді пагони, вичавка, насіння та пагони, що визріли.
Ягоди свіжого винограду містять до 35% легкозасвоюваних цукрів глюкози і фруктози. Вони містять вітаміни А, С, Р, РР, В1,В2, В6, В12, органічні кислоти одинадцяти найменувань (яблучна, винна, фосфорна, кремнієва, лимонна, бурштинова, мурашина, щавлева, саліцилова, галова і пектинова); мінеральні солі калію, кальцію, натрію та фосфору; мікроелементи 24 найменувань ( марганець, цинк, рубідій, фтор, ванадій, йод, титан, кобальт та ін.).
Виноградний сік поліпшує обмін речовин. За своєю калорійністю 1 л соку еквівалентний 1,7 л коров’ячого молока, 650 г яловичого м’яса, 1 кг риби, 300 г бринзи, 500 г хліба, 1,2 кг картоплі, 3,5 кг помідор, 1,5 кг яблук, 3-5 штукам яєць.
Виноград використовують для приготування халви, шербету, чурчхели, бекмесів, меду, сиропів, мармеладу. Листя і молоді пагони, які містять велику кількість різноманітних кислот, цукрів, солей, використовують на корм худобі. З насіння отримують дуже цінну олію, а з вичавок – оцет, дріжджі та інші продукти.
В медицині широко використовується виноградолікування (ампелотерапія) при захворюваннях печінки, нирок, легенів, серцево-судинної системи, при порушенні обміну речовин.
Виноградна лоза має велике фітосанітарне значення і використовується для озеленення будівель, альтанок. Вона знижує температуру, зволожує повітря, збагачує його киснем, очищує від газів, пилу та інших шкідливих речовин.
Маючи високу пластичність, виноград може вирощуватися в місцях, які не придатні або мало придатні для інших сільськогосподарських культур. Це сприяє більш раціональному використанню сільськогосподарських угідь.
Виноградарство – високоефективна й економічно вигідна галузь агропромислового комплексу. Економічна ефективність виноградарства (в перерахунку на одиницю площі) в світі вище, ніж польових культур у 10 разів.
Виноградарство – галузь сільського господарства, що об’єднує наступні напрями:
- культивування столових сортів для споживання в свіжому вигляді і для зберігання;
- вирощування винограду для виробництва сушеного винограду (родзинок);
- вирощування технічних сортів для забезпечення сировиною виноробних господарств, що виробляють столові та ігристі вина, коньяки, спирти та іншу алкогольну продукцію.
- вирощування винограду для виготовлення соків, варення, маринадів, компотів і других безалкогольних напоїв.
- вирощування ягід винограду для кондитерської промисловості, що виробляє мармелади, сиропи, цукерки, шербети, чурчхелу та ін.;
- вирощування підщеп для виробництва щепленого посадкового матеріалу;
- вирощування щеплених та кореневласних саджанців;
- використання винограду для озеленення.
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення запитань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
24.10.2019
Час винограду
Мільйони людей споживають виноград у свіжому та переробленому вигляді. За цілющими та лікувальними властивостям виноградна рослина універсальна. Важливі свіжий і сушений виноград, сік та сироп, вино, компоти і варення, листя і молоді пагони, вичавка, насіння та пагони, що визріли.
Ягоди свіжого винограду містять до 35% легкозасвоюваних цукрів глюкози і фруктози. Вони містять вітаміни А, С, Р, РР, В1,В2, В6, В12, органічні кислоти одинадцяти найменувань (яблучна, винна, фосфорна, кремнієва, лимонна, бурштинова, мурашина, щавлева, саліцилова, галова і пектинова); мінеральні солі калію, кальцію, натрію та фосфору; мікроелементи 24 найменувань ( марганець, цинк, рубідій, фтор, ванадій, йод, титан, кобальт та ін.).
Виноградний сік поліпшує обмін речовин. За своєю калорійністю 1 л соку еквівалентний 1,7 л коров’ячого молока, 650 г яловичого м’яса, 1 кг риби, 300 г бринзи, 500 г хліба, 1,2 кг картоплі, 3,5 кг помідор, 1,5 кг яблук, 3-5 штукам яєць.
Виноград використовують для приготування халви, шербету, чурчхели, бекмесів, меду, сиропів, мармеладу. Листя і молоді пагони, які містять велику кількість різноманітних кислот, цукрів, солей, використовують на корм худобі. З насіння отримують дуже цінну олію, а з вичавок – оцет, дріжджі та інші продукти.
В медицині широко використовується виноградолікування (ампелотерапія) при захворюваннях печінки, нирок, легенів, серцево-судинної системи, при порушенні обміну речовин.
Виноградна лоза має велике фітосанітарне значення і використовується для озеленення будівель, альтанок. Вона знижує температуру, зволожує повітря, збагачує його киснем, очищує від газів, пилу та інших шкідливих речовин.
Маючи високу пластичність, виноград може вирощуватися в місцях, які не придатні або мало придатні для інших сільськогосподарських культур. Це сприяє більш раціональному використанню сільськогосподарських угідь.
Виноградарство – високоефективна й економічно вигідна галузь агропромислового комплексу. Економічна ефективність виноградарства (в перерахунку на одиницю площі) в світі вище, ніж польових культур у 10 разів.
Виноградарство – галузь сільського господарства, що об’єднує наступні напрями:
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення запитань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.