В Іванівському районі триває роз’яснювальна робота з операторами ринку щодо впровадження системи НАССР

Іванівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проводить постійну роз’яснювальну роботу щодо впровадження системи НАССР з операторами ринку, у тому числі закладами з виробництва, зберігання, реалізації харчових продуктів, громадського харчування, дитячими навчальними закладами та сільськогосподарськими підприємствами, які здійснюють свою діяльність на території району.

Операторів ринку ознайомлено зі ст. 21 «Вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках» Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 затверджено «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)», згідно з якими до кінця 2019 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР, що дозволяє мінімізувати виникнення інцидентів у сфері безпечності харчової продукції.

Відповідальність за невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), передбачена у підпункті 4 пункту 1 ст. 65 «Про Державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» у вигляді штрафу:

для юридичних осіб – у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат; для фізичних осіб–підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.