Осінь – традиційний сезон збору грибів. Саме на цей період припадає пік отруєння грибами. Так, нещодавно жителька міста Таврійська власноручно зібрала дикорослі гриби «трутовики», які росли на дереві, відварила їх та обсмажила. Після їх споживання через декілька годин вона відчула різке нездужання та була госпіталізована до реанімаційного відділення центральної міської лікарні в стані середньої тяжкості, де отримала невідкладну допомогу.

Тому, знання симптоматики отруєння грибами та заходів першої допомоги дозволить вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм близьким і навіть врятувати життя.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Щоб не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купувати гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядати гриби.
Збирати лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не збирати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, що призводить до збільшення концентрації токсинів.
Не куштувати сирі гриби.
Готувати гриби протягом першої доби після збирання.
Відварювати гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Зберігати готові страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після їх споживання, так і протягом кількох днів:
-нудота;
-блювота;
-різкий біль у животі;
-діарея;
-запаморочення;
-підвищення температури тіла;
-зниження пульсу;
-задуха;
-судоми;
-відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
-марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» за номером 103;
- промийте шлунок водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти. Їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
03.10.2019
Прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами
Осінь – традиційний сезон збору грибів. Саме на цей період припадає пік отруєння грибами. Так, нещодавно жителька міста Таврійська власноручно зібрала дикорослі гриби «трутовики», які росли на дереві, відварила їх та обсмажила. Після їх споживання через декілька годин вона відчула різке нездужання та була госпіталізована до реанімаційного відділення центральної міської лікарні в стані середньої тяжкості, де отримала невідкладну допомогу.
Тому, знання симптоматики отруєння грибами та заходів першої допомоги дозволить вам у скрутну хвилину зарадити собі чи своїм близьким і навіть врятувати життя.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Щоб не отруїтися грибами
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
Не купувати гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядати гриби.
Збирати лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не збирати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, що призводить до збільшення концентрації токсинів.
Не куштувати сирі гриби.
Готувати гриби протягом першої доби після збирання.
Відварювати гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Зберігати готові страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після їх споживання, так і протягом кількох днів:
-нудота;
-блювота;
-різкий біль у животі;
-діарея;
-запаморочення;
-підвищення температури тіла;
-зниження пульсу;
-задуха;
-судоми;
-відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
-марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами:
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти. Їх лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!