Сорт – як важливий фактор збільшення виробництва рослинницької продукції

Загальновідомий факт, що кількісний і якісний склад сортових ресурсів господарства спроможний забезпечити підвищення врожайності основних зернових культур на 20-25 %. На жаль, у сільськогосподарському виробництві ще й донині використовують сорти і гібриди, які з’явилися на ринку 12-20 років тому назад, незважаючи на те, що кожного року у світі реєструється значна кількість сортів та гібридів з великою потенційною урожайністю.

Сорт – це створена шляхом селекції сукупність рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні, господарські ознаки та властивості. В процесі багаторічного використання сортів їх характеристики погіршуються внаслідок механічного й біологічного засмічення, появи мутацій, ураження хворобами тощо.

Науковими дослідженнями встановлено, що значне зменшення врожайності порівняно з базовим насінням починається вже з третьої генерації, зокрема знижується кількість продуктивних стебел на одиницю площі, число і маса зерен в колосі, що призводить до зменшення врожаю.

За висновками Інституту експертизи сортів рослин, сорт краще проявляє свої можливості, коли він вирощується 3-5 років з часу занесення до Державного реєстру сортів, придатних до поширення в Україні.

Для унеможливлення процесів деградації сорту, суб’єктам господарювання необхідно проводити сортооновлення, тобто періодичну заміну сортового насіння, яке висівається кілька років, на насіння тих же сортів вищих категорій.

Сортооновлення необхідно проводити базовим та сертифікованим насінням першої генерації. Обов’язково під час вегетації культури потрібно дотримуватися технології її вирощування, що допоможе зберегти сортові й посівні якості насіння.

Для отримання сталих врожаїв сільськогосподарських культур у господарствах також рекомендується висівати декілька сортів різних груп стиглості, що мають неоднакові вимоги до погодних умов.

Отже, впровадження нових сортів і гібридів є найбільш економічно вигідним і швидко доступним заходом, що спрямований на збільшення врожаю і нарощування валових зборів зерна.

Інформація має рекомендаційний характер

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.